Prijsvraag 'Draw the Line': van Amsterdam naar Almere en terug

Gepubliceerd op

De Winterterm 2012 van de Academie van Bouwkunst heeft als werktitel 'Draw the Line'. Hierin daagt de Academie studenten uit om een lijn te trekken door stad en land. De winterterm is georganiseerd in de vorm van een prijsvraag, met concurrerende teams, een jury en een prijs. De Winterterm staat onder leiding van lector Design in Urbanism Ton Schaap.


De opgave van de Winterterm 2012 is een ontwerp voor de IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere. Zo'n verbinding scheidt punten of gebieden evenzeer als ze andere verbindt. De beste infrastructuur verbindt in alle richtingen. Denk aan een plein of een niet te drukke straat. Een metrolijn over het IJmeer verbindt Almere met Amsterdam, maar scheidt het IJmeer in twee halve meren - of toch niet? Moet het dan een tunnel worden, of is een brug te ontwerpen die beide steden verbindt en het IJmeer heel laat? Hoe zien de aanlandingen eruit? En hoe ziet het deel door het meer eruit? Blijven er twee halve meren over of twee verschillende meren? De opgave behelst een tracéontwerp, een architectonisch ontwerp van de verbinding en een uitwerking van de aanlanding in Almere.

Gedurende twee intensieve weken wordt door studenten in tien interdisciplinaire teams gewerkt aan intelligente en tot de verbeelding sprekende visies op deze opgave. In totaal doen er 33 studenten mee aan de Winterterm. De deelnemende teams worden bijgestaan door deskundige consultants die gedurende het project geraadpleegd kunnen worden. Het project vormt onderdeel van het lectoraat Design in Urbanism en staat onder leiding van Ton Schaap. De prijsuitreiking vindt plaats op 3 februari in ARCAM, hier worden ook alle inzendingen tentoongesteld.

De consultants zijn: Patricia Bijvoet (dRO Amsterdam), Boris Hocks (Posad), Marloes Huijsmans, (Movares), Ellen Marcusse (EM Studio), Edwin Megens (Movares), Ton Schaap (dRO Amsterdam), Maike van Stiphout (DS Landschapsarchitecten), Wilfriend van Winden (WAM architecten) en Moshé Zwarts (ex Zwarts en Jansma).

Prijsuitreiking en expositie
De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 3 februari 2012, aanvang, 17.15 uur, in ARCAM, Prins Hendrikkade 600 te Amsterdam. Wethouders Adri Duivesteijn (Almere) en Maarten van Poelgeest zullen reflecteren op het ingezonden werk. De expositie in ARCAM duurt van 3 februari tot 3 maart 2012. Daarna wordt het werk tentoongesteld in Casa cASLa te Almere van 16 maart tot 21 april 2012.

Delen