Rudi van Dantzig In Memoriam

foto: antoinettemooyFOTOGRAFIE.com

Gepubliceerd op

Rudi van Dantzig, choreograaf en voormalig artistiek leider van Het Nationale Ballet, is op 19 januari in Amsterdam overleden. Van Dantzig is als danspionier van onschatbare waarde geweest voor de ontwikkeling van de danskunst in Nederland en ver daarbuiten.


Rudi van Dantzig begon in 1950 op zestienjarige leeftijd zijn balletcarrière als danser. Al vijf jaar later maakte hij zijn eerste choreografie 'Nachteiland' bij het Nederlands Ballet, een voorloper van Het Nationale Ballet. In 1965 werd Rudi een van de drie artistiek leiders van Het Nationale Ballet en van 1971 tot 1991 was hij de enige artistiek leider van het gezelschap. Samen met de choreografen Hans van Manen en Toer van Schayk maakte hij van Het Nationale Ballet een internationaal gerenommeerd gezelschap.

Voor de talentontwikkeling van jonge balletdansers in Nederland is Rudi van Dantzig's invloed groot geweest. Op zijn initiatief startte Het Nationale Ballet in de jaren '80 met het organiseren van de 'open lessen'. Op zaterdagen liet hij dansstudenten van de academies meetrainen met het gezelschap, om leerlingen van binnenuit te laten voelen hoe het is om in een professioneel gezelschap te werken. Deze traditie is tot op heden blijven bestaan.

Van Dantzig heeft altijd een grote betrokkenheid gehad bij de dansopleidingen in Nederland. Vanaf 1980 gaven solisten van het gezelschap les aan de professionele opleidingen en dansten leerlingen van de scholen mee in avondvullende producties van het gezelschap. Rudi van Dantzig heeft tijdens zijn directeurschap getracht om - zo veel als mogelijk - dansers aan te nemen die van Nederlandse academies afkomstig waren.

Bij de oprichting van de Nationale Balletacademie heeft Rudi van Dantzig een belangrijke rol gespeeld. Van Dantzig heeft de beslissing om de twee klassieke opleidingen onder het dak van de Theaterschool (de Nel Roos Academie en de Scapino-academie) samen te voegen tot een nieuwe opleiding voor klassiek ballet van harte ondersteund. In zijn positie als directeur van Het Nationale Ballet ging hij in1988 akkoord met de naam van de Nationale Balletacademie. Van Dantzig wilde hiermee de band tussen het gezelschap en de academie benadrukken.

Op initiatief van Rudi van Dantzig stelde Het Nationale Ballet in 1986 een coördinator aan om de samenwerking met de Nationale Balletacademie verder vorm te geven: Francis Sinceretti, die later, van 1991 tot 2001, ook de leiding van de Nationale Balletacademie voor zijn rekening zou nemen.

Rudi Van Dantzig heeft aan de wieg gestaan van de carrière van veel prachtige dansers. De Theaterschool zal zijn bevlogenheid en betrokkenheid enorm missen.

Delen