Ton Lutgerink overleden

Gepubliceerd op

Danser en choreograaf Ton Lutgerink is zondag op 65-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Rotterdam overleden. Lutgerink was een van de belangrijkste vernieuwers van de moderne dans in Nederland. Hij werd geëerd om zijn veelzijdigheid als theatermaker en de wijze waarop hij disciplines met elkaar wist te verbinden.

 

Hij was een van de drie artistiek leiders van Onafhankelijk Toneel & Opera O.T, waar hij samen met Amy Gale en Gerrit Timmers een aantal ‘literaire choreografieën’ maakte, voorstellingen waarin tekst, beeld en acts een belangrijke rol spelen. Hij was hier op de planken te zien als danser en verzorgde ook de choreografieën van theatervoorstellingen en opera's. Voor zijn oeuvre werd Lutgerink onderscheiden met de Gouden Zwaan 2011.

Lutgerink was sinds 1984 verbonden aan Onafhankelijk Toneel (O.T.). Hij maakte onder meer de danssolo's in de voorstellingen 'Man in haast' en 'Privé Story', die werden verfilmd. Veel van zijn voorstellingen waren in het buitenland te zien, vooral in de Verenigde Staten. In 1998 ontwikkelde hij met Els van der Jagt de voorstelling De vijanden, gebaseerd op teksten van Armando.

Delen