Winterworkshop 2012: Nieuw leven voor een oud gebouw

Gepubliceerd op

Vrijdag 13 januari 2012 gaat de achtdaagse winterworkshop van de Academie van Bouwkunst van start in het voormalig hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij Winterthur (nu Reaal) aan de Prinses Irenestraat in Amsterdam. Studenten onderzoeken wat er met een verlaten gebouw gebeurt dat wordt teruggegeven aan de buurt.


De winterworkshop 'Neighbouring an Empty Office' gaat over het complexe en fascinerende systeem van activiteiten en gebeurtenissen die gebouwde ruimten tot leven wekken en karakter en identiteit geven. Ruim 120 studenten van de opleidingen Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur zullen zich gedurende een week buigen over de ruimtelijke en sociale aspecten van de omgeving van het gebouw: te weten 'de buurt'.

Een week lang wordt er in en om het leegstaande kantoorgebouw gewerkt dat tijdelijk voor de buurt en alle verenigingen weer 'bewoonbaar' wordt gemaakt. Na een ontdekkingsreis door de buurt zullen de studenten zich groeperen in 'verenigingen' die ieder een relevant ruimtelijk en sociaal aspect van de buurt vertegenwoordigen. Deze worden genoemd naar verschillende typen gebeurtenissen of activiteiten in de buurt. Er wordt gewerkt, uitgewisseld, gegeten en de buurtbewoners worden uitgenodigd om met de studenten mee te denken. Bij de verschillende verenigingen staat het vinden van en overleggen met alle actoren, het herprogrammeren van het gebouw, het hergebruik van materiaal en ruimte en/of het herscheppen van de ruimte centraal. De nieuwe ruimten worden geïllustreerd met ruimtelijke transformaties en driedimensionale objecten die op de slotdag van de workshop worden gepresenteerd.

Het doel van de workshop is het ruimtelijke en sociale belang van de buurt in het verlaten kantoor tot uitdrukking te brengen middels het toe-eigenen van een deel van het gebouw of zijn omgeving. Inspiratiebronnen hierbij zijn ‘De onzichtbare steden’ van Italo Calvino en de 'vloeibare stad' van Willem Hartman.

De studenten worden op locatie begeleid door tien docenten, onder wie Tjeerd Haccou, Dick Hauser, Jord den Hollander en Lada Hrsak. De coördinatie is in handen van Machiel Spaan, hoofd van de opleiding Architectuur, en landschapsarchitect Bruno Doedens (SLeM). Op vrijdag 20 januari wordt de winterworkshop afgesloten met eindpresentaties en een openhuisavond voor de buurt.

Volg de gebeurtenissen en ontwikkelingen van de winterworkshop vanaf vrijdag 13 januari op de blog wwwinterthur.nl.

Delen