Winterworkshop worstelt en komt boven

Gepubliceerd op

Afgelopen weekeinde is koortsachtig gewerkt aan het programma van eisen dat de gemeente heeft opgelegd aan de organisatie van de winterworkshop. Het Winterthurgebouw voldeed niet aan de veiligheidsvoorschriften en ontruiming dreigde. Met tal van ingrepen en drie brandwachten ter plaatse is momenteel ruim baan gemaakt voor een buitengewoon dynamische workshop.

Afgelopen weekeinde is koortsachtig gewerkt aan het programma van eisen dat de gemeente heeft opgelegd aan de organisatie van de winterworkshop. Het Winterthurgebouw voldeed niet aan de veiligheidsvoorschriften en ontruiming dreigde. Met tal van ingrepen en drie brandwachten ter plaatse is nu weer ruim baan voor een buitengewoon dynamische workshop.

Het is vrijdagmiddag 17.00 uur. Machiel Spaan (hoofd Architectuur) die namens de Academie als beheerder van het gebouw optreedt, krijgt een brief van de gemeente waarin hij wordt gelast onmiddellijk alle onderwijsactiviteiten te staken en het pand te ontruimen op straffe van een forse dwangsom. Het Winterthurgebouw, dat ruim vijf jaar leeg staat, voldoet niet langer aan de veiligheidseisen. Er is geen werkende noodverlichting, brandgangen zijn afwezig en door de gebrekkige ventilatie in het gebouw mag de groep van de Gastronomische Ruimte nog geen aardappel koken. Na dit bericht is er koortsachtig overleg tussen de eigenaar van het gebouw, de Academie en dominee Ad van Nieuwpoort die 's avonds zal deelnemen aan een debat over leegstand en herbestemming. Wat volgt is een hele reeks noodmaatregelen. De workshop zal en moet doorgang vinden, organisatie en deelnemers laten zich niet uit het veld slaan.

Het debat met dominee Van Nieuwpoort, Hans van der Made en Marc Brentjens vindt uiteindelijk plaats in des dominees parochie, de Thomaskerk. De studenten koken hun aardappels in de keuken van de Academie, kilometers verwijderd van de locatie van de workshop. De staf van de Academie monteert, bouwt, sloopt en denkt hardop hoe binnen 24 uur aan het programma van eisen van de gemeente te voldoen. Na een laatste inspectie wordt zondagochtend een flink deel van het gebouw weer vrijgegeven. De workshop gaat door!Nieuw leven voor een oud gebouw

Wat het ingrijpen door de gemeente de studenten leert, is dat nieuw leven geven aan een oud gebouw geen eenvoudige opgave is. Binnen vijf jaar is het gebouw in een dusdanige staat van verval geraakt, dat de gelijktijdige aanwezigheid van meer dan 50 personen aperte veiligheidsrisico's oplevert. Tal van bypasses zijn noodzakelijk om de patiënt in leven te houden. Juist in deze concrete situatie dient zich het sociale belang aan van de buurt. Buurtbewoners stelden hun keukens open voor studenten die daar groepsmaaltijden (stamppot waarna een ananassurprise) mochten komen bereiden. Daarmee is direct de link gelegd met het hoofddoel van de workshop: het onderzoek naar de ruimtelijke en sociale aspecten van de omgeving van een leegstand gebouw.

Paparazzi
Circa 120 studenten zijn ondergebracht bij tien ‘verenigingen’ die elk een ruimte binnen het gebouw ‘bewonen’ en daar activiteiten opzetten. Net als de gastronomische vereniging leidt de persvereniging, de Paparazzigroep, een zwervend bestaan. Dagelijks doen de Winterthur-paparazzi verslag van alle activiteiten in en om het gebouw op de website wwwinterthur.nl. Daar is ook de Winterthurkrant te lezen die elke dag verschijnt en kan het dagelijkse Winterthurjournaal worden bekeken.

Eindpresentatie
Op vrijdag 20 januari, aanvang 15.00 uur, vindt in het Winterthurcafé aan de Prinses Irenestraat 30-33 de eindpresentatie plaats van de Winterthurverenigingen. Met borrel na afloop.

Volg de gebeurtenissen en ontwikkelingen van de winterworkshop op de blog  wwwinterthur.nl  en op Facebook en Twitter (#www).

Lees hier de Winterthurkrant #1 en #2.

Delen