Erfgoedarena 14 maart: Musea en geld. Waarom publiek als het ook privaat kan?

Beeld: Brenda de Vries

Gepubliceerd op

Publieke musea zijn hun bestaan niet meer zeker. Ze moeten op zoek naar alternatieve vormen van financiering, naar nieuwe verdienmodellen. Zouden de publieke musea een voorbeeld moeten/kunnen nemen aan hun private collega’s?


Private musea zijn aangewezen op de steun van weldoeners en/of commerciële activiteiten die geld in het laatje brengen. Hoe doen zij dat? Zijn zij  eigenlijk niet veel slimmer? Of gaan hun overlevingsstrategieën ten koste van de zorgvuldigheid? En hoe is het eigenlijk gesteld met het collectiebeheer en met de publieke toegankelijkheid? Wat voor macht heeft de geldschieter? En wat gebeurt er in deze musea als de financiën opeens opdrogen, zoals bij de Stuyvesant Collectie of het Dirk Scheringa Museum?

Wat kunnen we van elkaar leren? Tijdens de Erfgoedarena van 14 maart maken we een analyse van de goede en de minder goede facetten onder begeleiding van debater Imre Vegh (debat.nl). Hij ontvangt de gastsprekers Marcia Raijmakers (Tassenmuseum Hendrikje) en Letty Ranshuysen (onderzoeksbureau Letty Ranshuysen). Arnoud Odding (auteur Het disruptieve museum) verzorgt een kritische column en we sluiten af met kunstenaar Teun Castelein, de initiator van het Halbe Bier die de winst van de omzet van zijn Bier gebruikt om kunst te subsidiëren. We drinken op cultuur!

Praat en drink mee op woensdagavond 14 maart vanaf 20.00 tijdens de Erfgoedarena in de aula van de Reinwardt Academie, Dapperstraat 315 te Amsterdam; deelnemen is gratis. U kunt zich aanmelden via http://www.reinwardtcommunity.nl/page/4623/nl.

De Reinwardt Academie organiseert maandelijks een inhoudelijk erfgoed debat. Elk debat wordt geleid door een expertvoorzitter die in gesprek gaat met gastsprekers en het publiek. De thema's zijn gekozen door een programmacommissie met vertegenwoordigers van het erfgoedbrede veld.

Delen