Jan Martijn Eekhof wint StedenbouwNU-prijs 2012

Gepubliceerd op

Op woensdagavond 15 februari zijn in De Balie de StedenbouwNU-prijzen 2012 uitgereikt aan het beste aanstormende talent in de stedenbouw en landschapsarchitectuur. De eerste prijs is voor Jan Martijn Eekhof, oud-student van de Academie van Bouwkunst. Oud-studenten Thijs de Zeeuw en Marijke Bruinsma wonnen respectievelijk de derde en vierde prijs. Allen ontvangen van het ministerie van I&M een ontwerpopdracht ter waarde van € 6.500.

Op woensdagavond 15 februari zijn in De Balie de StedenbouwNU-prijzen 2012 uitgereikt aan het beste aanstormend talent in de stedenbouw en landschapsarchitectuur. De eerste prijs is voor Jan Martijn Eekhof, oud-student van de Academie van Bouwkunst. Oud-studenten Thijs de Zeeuw en Marijke Bruinsma wonnen respectievelijk de derde en vierde prijs. Allen ontvangen van het ministerie van I&M een ontwerpopdracht ter waarde van € 6.500.

Vlnr.: Thijs de Zeeuw, Henk Ovink, Jan Martijn Eekhof, Rogier van den Berg (voorzitter), Marijke Bruinsma, Jaap Klaarenbeek (secretaris)

Stedenbouwer Jan-Martijn Eekhof verzamelde de meeste punten van de 100-koppige jury en won naast een opdracht ook de StedenbouwNU-bokaal. Zijn plan, een voorstel voor hergebruik van de vrijgekomen luchthaven Tempelhof in Berlijn werd door de jury geprezen als 'een prachtig plan in vele opzichten'.

Uit het juryrapport:

'De maker begint met de stelling dat het programma in de gegeven context niet sturend kan zijn. Voortdurend speelt deze opgave een rol in de plankaart, de uitvoeringsstrategie en de te ontwikkelen typologieën. Het resulteert in een dynamisch ontwerp dat verband met het verleden legt en tegelijkertijd ruimte biedt voor toekomstige verandering. Het plan past actuele thema's moeiteloos  en overtuigend in. Het voorstel is erg knap vanwege zijn compleetheid in  slechts een klein aantal tekeningen.'

Eekhof won met zijn afstudeerplan eerder de Archiprix 2011.

De tweede opdracht werd gewonnen door Wolbert van Dijk (afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst te Rotterdam) met zijn plan 'Het Dijkplateau', waarin hij brede dijkzones voorziet in het toekomstig Rotterdams deltalandschap. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw (afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in 2011) won de derde opdracht met zijn plan 'De Onvoorwaardelijke Tuin', een ontwerp voor stadsnatuur op de nieuwe parkeergarage van Artis.

De - onverwachte - 4e opdracht ging naar Marijke Bruinsma (Stedenbouw, AvB), eveneens afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam. In een nek-aan-nek-race met Thijs de Zeeuw leek zij net het onderspit te delven, totdat Henk Ovink (plv. Directeur-Generaal Water & Ruimte van het ministerie van I&nM) met een extra 4e prijs om de hoek kwam. Haar plan 'De Verborgen Stad' is een ontwerp voor de midden in Amsterdam gelegen marinewerf, die al sinds eeuwen ontoegankelijk is voor publiek en binnen enkele jaren terug zal worden gegeven aan de stad. Als ontwerper weet zij de verborgenheid van de marinewerf systematisch in te zetten als ruimtelijke kwaliteit en maakte daarmee een schitterend plan voor de marinewerf als toekomstige publieke ruimte.

De beste vier van in totaal zestien genomineerden gaan de komende tijd gezamelijk aan actuele opdrachten in de Deltapoortregio werken. Alle inzendingen zijn te bekijken op de website www.stedenbouw.nu.

Links
Masteropleiding Stedenbouw
Masteropleiding Landschapsarchitectuur

Delen