Studenten Reinwardt Academie nemen beheer Vestingmuseum over

Gepubliceerd op

Als onderdeel van de nieuwe minor Cultureel ondernemen nemen dertig studenten Cultureel erfgoed van de Reinwardt Academie tijdens de voorjaarsvakantie het museumbeheer van het Vestingmuseum Naarden over.

Als onderdeel van de nieuwe minor Cultureel ondernemen nemen dertig studenten Cultureel erfgoed van de Reinwardt Academie tijdens de voorjaarsvakantie het museumbeheer van het Vestingmuseum Naarden over. 

De huidige politieke en economische ontwikkelingen bewegen musea ertoe steeds ondernemender te worden. Het Vestingmuseum vormt daarop geen uitzondering. Tot nu toe was het museum altijd gesloten in de voorjaarsvakantie, omdat er buiten het toeristenseizoen te weinig bezoekers kwamen. De derdejaarsstudenten van de Reinwardt Academie zijn nu uitgedaagd om een origineel, spannend en kostendekkend activiteitenprogramma te ontwikkelen voor de voorjaarsvakantie van 2012 om daarmee zo veel mogelijk bezoekers te trekken.

Kleine handen bouwen groot
Kinderen mogen in de voorjaarsvakantie zelf een poppenkastverhaal vertellen, meespelen in een theatervoorstelling, vlaggen versieren, een speurtocht lopen door de onderaardse gangen en een houten speelfort bouwen. Met een handige strippenkaart kunnen de kinderen elke vakantiedag terugkomen om verder te bouwen aan het fort. Voor ouders, begeleiders en andere geïnteresseerden is er een fototentoonstelling van de veelbelovende fotografe Eva Kreuger, en verzorgen deskundigen en studenten gratis rondleidingen.

Cultureel ondernemen
Voor de studenten maakt de overnameactie deel uit van de nieuwe minor Cultureel ondernemen. Het Vestingmuseum grijpt de samenwerking aan om vernieuwing van haar producten en diensten te bereiken. Het Vestingmuseum is niet alleen een museum maar ook een monument dat onderdeel is van een Werelderfgoedsite. Daardoor is het een plek die perfect aansluit bij het erfgoedbrede karakter van de Reinwardt Academie. De studenten zullen tijdens de voorjaarsvakantie alle museale functies vervullen: van kassamedewerker tot directeur, van schoonmaker tot activiteitenbegeleider.

In oktober 2011 ontving museumdirecteur Bas Kreuger en zijn staf de ongeveer 55 derdejaarsstudenten van de Reinwardt Academie voor een eerste kennismaking. Van hen zullen er dertig in het Vestingmuseum aan de slag gaan; de overigen volgen hun stage elders.

Nederlands Vestingmuseum
Westwalstraat 6
1411 PB Naarden
www.vestingmuseum.nl

Delen