Derdejaarsstudenten Moderne Theaterdans in Requiem van Nanine Linning

Gepubliceerd op

Derdejaarsstudenten van de Opleiding Moderne Theaterdans van de Theaterschool dansen in de succesvolle productie Requiem van Nanine Linning. Requiem is een zinderende cross over tussen een beeldende kunst expositie, een live concert en een dansvoorstelling. Nederlandse première: 20 maart 2012, Theater aan het Vrijthof, Maastricht en daarna op tournee.

 

In Requiem wordt het publiek ondergedompeld in een wereld waarin de zintuigen bekoord worden door esthetische, fantasievolle beelden, dynamische en poëtische livemuziek en enerverende, energieke dans. Voor het toneelbeeld, de kostuums en de sculpturen werkt Linning samen met de beeldend kunstenaars Michel Vanderheyden van Tinteren & Roel Moonen die als duo hun werk presenteren onder de naam Les Deux Garçons.

REQUIEM
Linning gaat in Requiem op zoek naar het aardse paradijs, waarbij ze zich niet alleen focust op het verdriet om de dood, maar juist op het vieren van het leven, op de levenspassie die vrij komt als men zich bewust is van zijn vergankelijkheid. Deze tweedeling wordt gespiegeld in de structuur van de avond: Requiem is een tweeluik bestaande uit een tentoonstelling en een dansconcert. Het eerste deel kan gezien worden als een tentoonstelling. Hier breekt Linning met de theatercode van een donkere publieksruimte van waaruit de dansers op het toneel worden gadegeslagen. Het publiek wordt uitgenodigd over het toneel te lopen tussen de dansers die in een dertiental levende sculpturen performen en met het publiek interacteren. Voor de fantasierijke figuren liet Linning zich inspireren door de beeldenrijkdom van oerwezens uit de Griekse en Romeinse mythologie tot en met absurde en surrealistische beelden van het kunstenaarsduo Les Deux Garçons. In het tweede deel komt de  wereld uit het eerste deel tot leven en begeeft het publiek zich naar zijn stoel. Linning ensceneert op het live uitgevoerde wonderschone Requiem van Fauré een ruimtelijke en bruisende choreografie voor 22 dansers, een bariton, een sopraan en 23 koorzangers. Live videoprojectie en de nieuwe elektronische compositie met live orkest en koor van Michiel Jansen versmelten in een overweldigend, visueel en emotionerend dansconcert.

NANINE LINNING             
Nanine Linning is één van de toonaangevende jonge dansmakers die met haar producties internationale furore maakt. Zij onderscheidt zich door haar multidisciplinaire handtekening waarin ze verschillende kunstvormen laat versmelten tot een nieuwe theatertaal. Voor haar voorstellingen werkt ze samen met prominente kunstenaars uit de beeldend kunst, video, design en mode wereld. Haar voorstellingen staan bekend om de extreem fysieke danstaal die zij met haar dansers ontwikkelt en de aangrijpende thema’s waarin herkenbare emoties en menselijk verlangen centraal staan.
Linning was van 2000 tot 2006 als huischoreograaf verbonden aan het Scapino Ballet Rotterdam. Sindsdien maakt zij eigen werk als onafhankelijk choreografe. Zij maakte indruk met haar voorstellingen Bacon, Cry Love, Dolby, Endless Song of Silence en won diverse prijzen. Daarnaast is Linning artistiek leider van Dance Company Nanine Linning te Osnabrück (Duitsland) waar ze debuteerde met de publieksfavoriet Synthetic Twin en als operaregisseur met Madama Butterfly van Puccini. In februari 2011 creëerde ze het zeer enthousiast ontvangen Requiem. Augustus 2012 zal Linning als artistiek leider aantreden in Heidelberg (DLD).

LES DEUX GARCONS

Michel Vanderheyden van Tinteren & Roel Moonen  zijn gefascineerd door het schemergebied tussen goed en kwaad. Menselijke driften en gebreken, vergankelijkheid, pijn, religie, strips en de kunst zelf zijn hun onderwerp. Met een mengeling van humorisme en absurdisme confronteren zij de toeschouwer met hun bizarre beelden. www.lesdeuxgarcons.nl

DE PERS OVER REQUIEM

NOZ (Neue Osnabrücker Zeitung)
„Triomf der bewegingshartstocht“
Discipline-overstijgend "Gesamtkunstwerk"

"De levende sculpturen verbeelden met het barokke decor en de fijnzinnige strikjes of clownshoedjes het handschrift van het Nederlandse kunstenaarsduo "Les Deux Garcons", Michiel Vanderheijden van Tinteren en Roel Moonen, die het decor en de kostuums ontwierpen."

"In het tillen en gooien, in het als magneten aan elkaar blijven kleven van twee heupen, of in het rugwaarts springen op een schouder, zit een vibrerende energie en elegantie die verwondert."

"Waanzinnig gejuich, staande ovaties en een ensemble in een tulpenregen: voelbaar viert dit "Requiem" een bewegingshartstocht die de dood niet vatten kan."

 
DPA
"Ook hier breekt Nanine Linning met de theatercodes: ze haalt het publiek uit de beschutte, halfdonkere publieksruimte."


ON (Osnabrücker Nachrichten)
"Met haar crossover-productie "Requiem" raakt Linning met haar 'extended' Dance Company de grenzen van de menselijke tastbaarheid."


Stadtblatt Osnabrück
"Een bijzondere eyecatcher is solist Marco Vassalli, die als Waterman over het toneel kruipt terwijl hij met krachtige stem zingt."

"Ook hier heeft men voor de choreografie, de kostuums en het spel ogen tekort. En men komt ook oren tekort. Fauré's Requiem krijgt, door de elektronische compositie van Michiel Jansen en de videoprojecties een totaal nieuwe, meeslepende dynamiek en klinkt hier en daar zeer modern."

Meer informatie de voorstelling en de tournee: www.naninelinning.nl


Fotograaf: Uwe Lewandowski

Delen