Eboman Artist in Residence aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Gepubliceerd op

Van 23 tot en met 27 april is de sample- en remixkunstenaar Eboman als Artist in Residence te gast aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Samen met studenten en docenten van de Academie voor Beeldende Vorming en de opleiding Docent muziek van het Conservatorium van Amsterdam gaat hij werken aan een remix-project dat uitmondt in twee live performances.

Van 23 tot en met 27 april is de sample- en remixkunstenaar Eboman als Artist in Residence te gast aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Samen met studenten en docenten van de Academie voor Beeldende Vorming en de opleiding Docent muziek van het Conservatorium van Amsterdam gaat hij werken aan een remix-project dat uitmondt in twee live performances.

De studenten van beide docentenopleidingen werken gedurende een week onder leiding van Eboman aan het remixen van gevonden en zelfgemaakt beeld- en geluidsmateriaal. Studenten en docenten krijgen zo de kans om kennis en ervaring op te doen met populaire cultuur als bronmateriaal en moderne technologie als creatief interdisciplinair gereedschap. De experimenten resulteren in twee verschillende performances, waarvan er één wordt uitgezonden op www.eboman.info en www.ahk.nl. De andere performance wordt uitgevoerd op het Esdal College in Emmen als onderdeel van het optreden van Eboman aldaar.

Het project valt samen met de themaweek 'Homo Ludens' van de Academie voor Beeldende Vorming, over de spelende mens. Deze themaweek bestaat uit diverse workshops waaraan studenten uit alle jaren deelnemen. Homo Ludens wordt agfesloten met een symposium en een forumdiscussie. Eboman verzorgt de aftrap van Homo Ludens met een openbare lezing op 23 april in de Bernard Haitinkzaal van het Conservatorium van Amsterdam. 

Over Eboman
Eboman (Jeroen Hofs, 1973) is een sample- en remixkunstenaar. Hij maakt werk met moderne technologie, waarin beelden en geluiden samen worden gesmeed tot collages op het snijvlak van muziek, videokunst en interactieve performance. Daarnaast ontwikkelt hij projecten en software die toeschouwers uitnodigen tot participatie en uitdagen om zelf beeld- en geluidsremixen te maken. Zijn internationale doorbraak was in 1996 met de hit Donuts with Buddah, waardoor hij wel werd vergeleken met acts als The Prodigy en de Chemical Brothers. 

Daarna ontwikkelde hij onder andere een interactief pak (de Sensorsuite), met bijbehorende videosample-software, waarmee hij tijdens optredens via bewegingen samples kon aansturen. Later ontwikkelde hij het softwareprogramma Senna, waarmee kinderen laagdrempelig videoremixes kunnen maken. Ook heeft Eboman als audiovisueel kunstenaar en ontwerper verschillende projecten geproduceerd,o.a. voor het Nederlands Filmmuseum, XS4ALL en de VPRO. Kijk voor meer info op www.eboman.info.

Over het Artist in Residence-programma
Deze Artist in Residency komt tot stand in samenwerking met het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Eboman was in 2011 te gast aan de AHK als docent in de summer school Remix Culture, waarvan deze zomer de tweede editie plaatsvindt.

Eerder was Terry Barrett te gast als Artist in Residence aan de Academie voor Beeldende Vorming.

Meer informatie
Opleiding Docent muziek
Opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving

Delen