Pan Am? Avatar? De Filmacademie kan het

Gepubliceerd op

Als eerste filmschool ter wereld beschikt de Filmacademie over het Lightcraft Previzion virtueel camera-systeem. Dit systeem maakt het onder andere mogelijk om met een bewegende camera acteurs, virtuele sets en videomateriaal “real time” samen te voegen tot een nieuw beeld.

Als eerste filmschool ter wereld beschikt de Filmacademie over het Lightcraft Previzion virtueel camera-systeem. Dit systeem maakt het onder andere mogelijk om met een bewegende camera acteurs, virtuele sets en videomateriaal “real time” samen te voegen tot een nieuw beeld. 

Het werken met green screen is inmiddels een bekende en veel gebruikte techniek: acteurs spelen scènes voor een greenscreen. Daarna worden de in de computer gemaakte achtergrond en de live beelden samengevoegd; meestal gebeurt dit in postproductie vanwege de rendertijd die hiervoor nodig is. 

Maar met de nieuwe techniek van Lightcraft Previzion kun je op de set op een monitor al zien wat er gebeurt, omdat de live opnames ter plekke, in "real-time", geïntegreerd worden in de digitale achtergrond. Wanneer de camera beweegt verandert het perspectief van de virtuele achtergrond mee.

Ook kan de focus verlegd worden tussen de live beelden en de virtuele achtergronden. Het maakt het dus voor iedereen op de set mogelijk om te zien hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn. 

Het Previzion systeem werd o.a. gebruikt voor de film Alice in Wonderland en voor de serie Pan Am waarin alle buitenopnames van het vliegveld en een groot gedeelte van de binnenopnames in de terminal digitaal zijn en via een green screen later zijn ingevuld. Ook werd een soortgelijk systeem gebruikt voor de film Avatar.

In de voorjaarsvakantie  zijn docenten van de academie ingewerkt door Eliot Mack en Rick Balabuck van Lightcraft Technology en werd er hard gewerkt aan het opbouwen en callibreren van het Lightcraft Previzion-systeem. Het is een draagbaar systeem en er kan zowel in de studio als op locatie mee worden gewerkt met bijna elke gangbare, professionele camera.

Meer (o.a. filmpjes) over het virtuele camera-systeem

De Filmacademie is de eerste school ter wereld die beschikt over dit systeem. Het project is mede mogelijk gemaakt door Cinegrid. CineGrid is een onderzoeks-, ontwikkel-, en onderwijstestbed voor digitale cinema waarbij gebruik wordt gemaakt van gedistribueerde supercomputing architectuur. 

Meer over de Filmacademie en Cinegrid

 

Delen