IABR tentoonstelling Smart Cities - Parallel Cases 2

Gepubliceerd op

Afgelopen weekeinde opende de aan de Internationale Architectuurbiënnale Rotterdam (IABR) gelieerde tentoonstelling Smart Cities - Parallel Cases 2, georganiseerd door de zes Nederlandse Academies van Bouwkunst. De tentoonstelling toont 23 projecten van studenten van onderwijsinstellingen uit de gehele wereld die aansluiten bij de centrale vraag van de 5e IABR: ‘Hoe maken we stad?’.

Afgelopen weekeinde opende de aan de Internationale Architectuurbiënnale Rotterdam (IABR) gelieerde tentoonstelling Smart Cities - Parallel Cases 2, georganiseerd door de zes Nederlandse Academies van Bouwkunst. De tentoonstelling toont 23 projecten van studenten van onderwijsinstellingen uit de gehele wereld die aansluiten bij de centrale vraag van de 5e IABR: ‘Hoe maken we stad?’

De wereld verstedelijkt in een razendsnel tempo. Omstreeks 2050 zullen meer dan zeven van de negen miljard mensen in de stad wonen. De grote sociaaleconomische en ecologische vraagstukken van deze eeuw zijn daarmee stedelijke problemen. De IABR: 'Making City' is ervan overtuigd dat de stad onze toekomst is. Zijn er nieuwe en betere instrumenten en methoden voor het ‘maken van stad’?

De Smart Cities-prijsvraag stond open voor studenten wereldwijd. De opgave was een visie op toekomstige stedelijke ontwikkeling te presenteren waarin de ‘slimme stad’ bijdraagt aan een duurzame wereld, ook in sociaal en economisch opzicht. Uit meer dan 80 inzendingen kozen de curators, de IABR en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) 23 projecten. Vrijdagavond 20 april werd de Smart Cities Biennale Award uitgereikt in het NAi. Een internationale jury selecteerde de projecten ‘Sendai Oasis – 1000 Rain Gardens’ (SSD Environmental Axis and Ishiba Lab Graduate School of Engineering, Tohoku University te Japan)  en ‘HollandStad – Inverted Metropolis’(Fontys Academy of Architecture and Urbanism, Tilburg) als winnaars. De inzending van de Academie van Bouwkunst Amsterdam viel niet in de prijzen.

Parallel Cases - Smart Cities 2 is een project van Academie van Bouwkunst Amsterdam, Artez Academie van Bouwkunst Arnhem, Academie van Bouwkunst Groningen, Academie van Bouwkunst Maastricht, Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg, Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

Parallel Cases - Smart Cities 2 is gerealiseerd met de financiële steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur, IABR, Academie van Bouwkunst Amsterdam, Artez Academie van Bouwkunst Arnhem, Academie van Bouwkunst Groningen, Academie van Bouwkunst Maastricht, Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg, Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

Delen