Drie prijzen voor Academie van Bouwkunst bij Archiprix 2012

Gepubliceerd op

Alumni Ard Hoksbergen en Herman Zonderland hebben de Archiprix 2012 gewonnen. Kim Verhoeven kreeg een eervolle vermelding. In totaal dongen 27 projecten mee voor deze prestigieuze prijs voor de beste afstudeerprojecten van de Nederlandse ontwerpopleidingen.


Vlnr.: Ard Hoksbergen, Herman Zonderland, Froukje van de Klundert, Inge Kersten, Vibrant Land, Jorrit Noordhuizen en Kim Verhoeven

De jury, bestaande uit Alex van de Beld (architectuur), Mels Crouwel (architectuur), Arjan Klok (stedenbouw), Eric-Jan Pleijster (landschapsarchitectuur) en Lara Schrijver (theorie), selecteerde vier projecten voor een prijs en twee voor een eervolle vermelding. De jury bracht geen rangorde aan in de prijswinnende ontwerpen. 'Alle vier afstudeerplannen vormen een trefzeker ruimtelijk antwoord op de gestelde opgave, ze zijn consistent en hebben hoge kwaliteiten op de essentiële aspecten van de opgave. Alle vier zijn ze op hun eigen wijze excellent.'

Ard Hoksbergen (Architectuur) ontwierp een klooster voor de Kartuizers in het Twentse Tubbergen. Het ontwerp is volledig afgestemd op de ascetische levenswijze van de in afzondering levende monniken. De afzonderlijke gebouwen zijn van een landelijke eenvoud, verwijzend naar de ethiek van ambachtelijke architectuur. Om het effect van de robuuste bouwmethode en bouwmaterialen te verfijnen heeft Hoksbergen de ontwerpdetails zorgvuldig uitgewerkt, zoals de indrukwekkende vlinderspanten met geavanceerde houtverbindingen in de kloosterkapel.

Herman Zonderland (Stedenbouw) geeft in zijn afstudeerproject 'Hometown Glory' nieuwe gestalten aan de omstreden muur die Israël scheidt van de West Bank. Met vijf verhalen, gebaseerd op de jaren ’70 papieren architectuur, die samen een plan vormen, wordt ingespeeld op de thema's 'hoop en verlangen', 'scheiding en samenkomst' en het zichtbaar maken van het conflict.

Kim Verhoeven (Architectuur) onderzoekt in haar studie nieuwe mogelijkheden om verdere terugloop van het dalend aantal concertbezoekers af te wenden door een reëler en duurzamer podium te bieden voor bestaande concertzalen.

Ook Froukje van de Klundert (Academie van Bouwkunst Rotterdam), en het driemanschap Vibrant Land, Jorrit Noordhuizen en Inge Kersten van de opleiding Landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen vielen in de prijzen.

Stichting Archiprix
De stichting Archiprix is een samenwerkingsverband van de Nederlandse onderwijsinstellingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur, in Amsterdam, Arnhem, Delft, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Wageningen. Archiprix presenteert jaarlijks de beste afstudeerplannen van deze opleidingen. 

Delen