Beste commercial, beste documentaire, beste fictiefilm

Topkapi Films Fictie Prijs - Van de wereld
Gepubliceerd op

Maandag 2 juli vond aansluitend aan de Dag voor de Pers/Relaties in het EYE Film Instituut de prijsuitreiking plaats van de VCP Fuji Student Commercial Award, de VPRO Documentaire Prijs en de Topkapi Films Fictie Prijs.

Maandag 2 juli vond aansluitend aan de Dag voor de Pers/Relaties in het EYE Film Instituut de prijsuitreiking plaats van de VCP Fuji Student Commercial Award, de VPRO Documentaire Prijs en de Topkapi Films Fictie Prijs. 

Winnaar VCP Fuji Student Commercial Award 
The End, Soon van David Boudestein

Winnaar VPRO Documentaire Prijs
A Twist in the Fabric of Space van Morgan Knibbe, Beau van Assem, Alexander Van Damme, David Boudestein, Vincent Sinceretti, Xander Nijsten en Fernando Rodrigues 

Winnaar van de TOPKAPI FILMS Fictie Prijs
Van de Wereld van Joppe van Hulzen, Roosmarijn Roos Rosa de Carvalho, Tainá Moreno de Oliveira Lagoeiro, Kees Rijnen, David Boudestein, Tess van Kooperen, Luka van den Dungen, Stefan Meutstege en Mieneke Kramer.

Uit de juryrapporten

VCP Fuji Student Commercial Award 2012
De VCP Fuji Student Commercial Award bestaat uit een verkenningstocht naar het Commercial Filmfestival (Lions) in Cannes in juni 2013 samen met de Jonge Honden. De reclamebranche is een van de lastigste vakgebieden om een goede start in te maken. Talent helpt natuurlijk enorm, maar dan moet je wel de kans krijgen om jezelf te laten zien. Stichting Jonge Honden brengt creatieven bij elkaar op mappenavonden, speeddates en workshops en organiseert voor haar leden (de Jonge Honden) een reis naar het Commercial Filmfestival in Cannes. De winnaar van de VCP Fuji Student Commercial Award mag in juni 2013 met hen mee.


Juryrapport:
The End, Soon van David Boudestein. Complete mooi gedecoupeerde commercial, met een goede grading en goede spelregie, nu alleen nog een goede pay-off.
Jury: Jacques Vereecken (voorzitter), Jarr Geerligs, Bas Pinkse en Rutger Storm

VPRO Documentaire Prijs 2012
De VPRO heeft een lange traditie in documentaire maken en stimuleert graag jong talent. Om die reden is de VPRO Documentaire prijs ingesteld.

De afstuderende crew (maximaal 6 personen) kan in juni 2013 afreizen naar Sheffield Doc/Fest in Engeland. De VPRO neemt de vliegtickets, hotelkosten (4 nachten) en de 'gouden' festival passen voor zijn rekening. Hiermee kunnen de makers gedurende 5 dagen inspiratie op doen, films kijken, masterclasses volgen, deelnemen aan 'the newcomers day' en krijgen zij een introductie in de internationale documentaire markt. Bovendien neemt hun film deel aan de studentencompetitie van het festival.

Juryrapport
De VPRO Documentaire Prijs 2012 gaat naar A Twist in the Fabric of Space. Een experimentele film waarin de levencyclus op een gedurfde manier wordt vormgegeven. Muziek en sound design sluiten nauw aan op de beeldtaal. De prijs gaat naar een crew die vanuit een eenduidige creatieve visie met ambitie en lef het begrip documentaire nieuwe inhoud geeft. 

De prijs gaat naar de eindexamenkandidaten Morgan Knibbe, Beau van Assem, Alexander van Damme, David Boudestein, Vincent Sinceretti, Xander Nijsten en Fernando Rodrigues. 

Jury: Stan van Engelen (hoofdredacteur televisie), Barbara Truyen (hoofd documentaire) en Marieke Schoenmakers (directeur)

TOPKAPI FILMS Fictie Prijs 2012
Topkapi Films, voortgekomen uit Motel Films, heeft een sterke traditie in werken met schrijvers en regisseurs bij hun eerste lange speelfilm. Het bedrijf stond aan de basis van het initiatief dat nu bekend staat als De Oversteek. Vanuit dit initiatief is het een logische stap fictietalent van de Filmacademie te stimuleren een volgende stap in hun carriere te zetten. De Topkapi Films Fictie Prijs geeft de winnaars de gelegenheid  hun horizon te verbreden middels een bezoek aan het Internationaal Film Festival Berlijn (ter waarde van 3000 euro).

Juryrapport
"We hebben genoten van het kijken naar de films van deze lichting jonge filmmakers. We vonden dat alle tien de korte fictiefilms voldeden aan een bepaalde basis kwaliteit. Geen van de projecten zakt door de bodem, zo te zeggen. We ervoeren bij het kijken veel gedegen vakmanschap. Goed camerawerk, mooi licht en prettig veel aandacht voor de sound design. In de meeste films vonden we het spel van de acteurs goed. Door bijvoorbeeld Hans Dagelet en Marwan Kenzari werden we echt even meegesleept.

Ook de productie en art departementen hebben mooi werk afgeleverd waarbij we de makers van de enige kinderfilm in deze reeks, een compliment willen maken. De gevonden locaties waren indrukwekkend en de production design helder en consequent."

Op het gebied van originaliteit en oorspronkelijkheid, in de ogen van deze jury twee essentiële onderdelen van film, sprongen er wat de jury betrof  twee films uit. Daarom was er een eervolle vermelding voor 9/11 A Love Story

'Van de Wereld' is volgens de jury, de meest eigenzinnige film van de hele reeks. In de film spreekt de stem van een zeer originele maker, die op  licht absurdistische toon reflecteert op zaken die anno nu spelen. Mooie, grillige en uiteenlopende karakters, die komisch zijn en weten te ontroeren. Dat laatste is knap, dat de makers personages en situaties weten te creëren die zijn uitvergroot en toch nergens ongeloofwaardig worden. De dialogen zijn raak, het spel is goed en de beelden vaak prachtig. We zijn enorm benieuwd naar de volgende film van deze makers!

Jury: Hedwig Agterbos (script developer Topkapi Films), Marnie Blok (scenarist) en Boudewijn Koole (regisseur)

Bekijk de films van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 juli in EYE. 

VPRO Documentaire Prijs - A Twist in the Fabric of Space
VCP Fuji Commercial Award - David Boudesetein (en Bas Pinkse - juryvoorzitter)
Delen