Eerste archivarissen studeren af aan de Reinwardt Academie

Evelien de Jonge. Foto: Hanne Nijhuis

Gepubliceerd op

Evelien de Jonge en Brandy Sanmoeradi zijn de eerste afstudeerders die als onderdeel van hun bacheloropleiding Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie het diploma archivistiek B behalen. Hiervoor volgden de studentes de minor Archieven, liepen een archiefstage en schreven een afstudeerscriptie op het gebied van de archivistiek.

 

De Reinwardt Academie biedt deze minor aan in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Afstudeerders van de HvA hebben een informatiekundig profiel, de afstudeerders van de Reinwardt Academie een erfgoedprofiel.

Els van de Bent, docente Informatiemanagement (Archieven): ‘Een archivaris met een erfgoedprofiel is niet alleen deskundig in verantwoord materieel en inhoudelijk archiefbeheer, maar heeft ook de kennis en vaardigheden om archieven in hun (cultuur-)historische context aan te bieden en te ontsluiten voor onderzoekers. Deze archivarissen kunnen bovendien met hun kennis van erfgoedtheorie, cultuurgeschiedenis, tentoonstellen en publieksbenadering inzicht geven in de relatie tussen de vorming van archieven en de culturele en historische context.

De twee studenten hebben zich in hun afstudeeronderzoek allebei als onafhankelijk waarnemer opgesteld in wat je ongemakkelijke situaties zou kunnen noemen. Bij Evelien de Jonge betreft het verschillen in opvatting tussen een archiefvormer en de archiefinspectie over de risico's van digitaal archiveren. Bij het afstudeeronderwerp van Brandy Sanmoeradi blijkt dat bij de teruggave van een koloniaal archief, de historische verhoudingen nog steeds hun stempel achterlaten.

Evelien de Jonge op de website van lichting 2012

Brandy Sanmoeradi op de website van lichting 2012

Brandy Sanmoeradi. Foto: Hanne Nijhuis

Delen