Joeri Dubbe wint de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2012

Gepubliceerd op

Joeri Dubbe, oud-student aan de Nationale Balletacademie, heeft met zijn voorstelling Chrono de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2012 gewonnen. De vakjury koos Joeri Dubbe als winnaar uit de vijf genomineerde theatermakers die het afgelopen seizoen te zien waren in de serie Blind Date - nieuwe theatermakers on tour.

 

De jury zag in de winnende voorstelling perfectie in uitvoering gekoppeld aan dansante theatraliteit. "Het licht danste als het ware mee in de voorstelling en was zeer bepalend in de choreografie. Door de strakke en perfecte uitvoering en het samenspel van alle onderdelen in de voorstelling, werd dit een onvergetelijke theaterervaring."

Joeri  Dubbe begon na de Nationale Balletacademie (1993-2002) zijn danscarrière bij het Nationale Ballet. Na vier jaar maakte hij de overstap naar het Nederlands Dans Theater II. In 2008 waagde hij de sprong in het diepe en begon als freelance danser en choreograaf. Onder de vleugels van Korzo producties maakte hij een aantal korte stukken die te zien waren in DansClick, Holland Dance Festival, 'Here we live and now' en het Zuid Afrika festival BIG5. In 2011 ontving hij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.

Aan de grootste Nederlandse prijs voor nieuwe theatermakers hangt een geldbedrag van 45.000 euro. Organisator Theater Instituut Nederland stelt het bedrag beschikbaar voor het maken van een nieuwe voorstelling.
De vakjury noemde de productie van Dubbe 'een onvergetelijke theaterervaring'.

Overige genomineerden voor de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2012 waren Sadettin Kirmiziyüz, Joachim Robbrecht, Shintaro Oue en Marjolijn van Heemstra. Die laatste won de publieksprijs.

Delen