'Magnesium' wint KNF Prijs

Gepubliceerd op

'Magnesium' van regisseur Sam de Jong is door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten bekroond met de KNF Prijs voor Beste Filmacademieproductie 2012.

 

De winnaar is bepaald door een enquête onder alle KNF-leden die de filmacademieproducties hebben gezien tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival, begin juli. De Jong kreeg de prijs donderdag 13 september op de
Filmacademie.

In 'Magnesium' volgt De Jong een jonge, gedreven turnster in de aanloop naar de kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap. De structuur – de film is onderverdeeld in vijf dagen – is slim, het script van Shady El-Hamus geeft precies voldoende informatie, en de montage is meesterlijk. De cameravoering lijkt op die van de films van de gebroeders Dardenne. Samira Maas overtuigt als turncoach, de debuterende Denise Tan (een turnster; De Jong vond haar op Facebook) is overweldigend in de hoofdrol.

De keuze voor 'Magnesium' was bijna unaniem; de film werd eerder al zeer lovend gerecenseerd.
“De beste fictiefilm van Lichting 2012 (…). Ook fijn: Magnesium doet aan film en niet aan tv denken”, aldus Jos van der Burg in Het Parool. “De beste en meest volwassen film van de lichting.
"Wervelend gefilmd, krachtig gemonteerd en zeer weloverwogen geregisseerd. Zou niet misstaan op een festival als dat van Rotterdam”, aldus Bor Beekman in de Volkskrant.
“Een betoverend, dicht
op de huid gefilmd portret”, aldus Belinda van de Graaf in Trouw.
En in NRC Handelsblad schreef André Waardenburg: “Magnesium doet door zijn quasidocumentaire cameravoering, die dicht op de huid van zijn jonge hoofdpersoon zit, een beetje denken aan de Dardenne-broers, maar is toch ook eigen genoeg om een krachtige indruk achter te laten.

Omroep HUMAN zendt 'Magnesium' op zondagavond 23 september, 00:30 uur uit in Filmlab op Nederland 2. De afstudeerfilm is vanaf 26 september ook te zien op het Nederlands Film Festival.

Delen