Alle Student Awards op Nederlands Film Festival voor Lichting 2012

fotograaf: Felix Kalkman

Gepubliceerd op

Tijdens het 32e Nederlands Film Festival zijn drie studentenprijzen uitgereikt om afgestudeerde beloftes in de schijnwerper te zetten. De winnaars zijn Sam de Jong voor 'Magnesium' (Tuschinski Award), Shady El-Hamus voor 'Over Zonen' en 'Magnesium' (Dioraphte Award) en Niek Teunissen, Wim Boven en Casper Eskes voor 'De Club van Lelijke Kinderen' (Filmproducenten Nederland Award).

Tijdens het 32e Nederlands Film Festival zijn drie studentenprijzen uitgereikt om afgestudeerde beloftes in de schijnwerper te zetten. De winnaars zijn Sam de Jong  voor 'Magnesium' (Tuschinski Award), Shady El-Hamus voor 'Over Zonen' en 'Magnesium' (Dioraphte Award) en Niek Teunissen, Wim Boven en Casper Eskes  voor 'De Club van Lelijke Kinderen' (Filmproducenten Nederland Award).

Een jury bestaande uit regisseur Antoinette Beumer (De Gelukkige Huisvrouw, Jackie), Hasse van Nunen (oprichter Breaking Ground), Marlijn de Klerk (redacteur Holland Doc), Neske Beks en Nicole Santé als afgevaardigde van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, kende de Tuschinski Award en Diorapthe Award toe.

Sam de Jong (regie 2012) ontving de Tuschinski Award voor zijn korte film 'Magnesium', waarin een jonge turnster een abortus overweegt tijdens de voorbereiding voor een toernooi, waarin zij gevolgd wordt gedurende de verplichte wachttijd van vijf dagen. De Tuschinski Award is voor de regisseur van de beste afstudeerfilm 2012 en bestaat uit een bedrag van € 5.000,-, beschikbaar gesteld door Pathé Theatres BV.

De Dioraphte Award is uitgereikt aan regisseur en scenarioschrijver Shady El-Hamus (scenario, 2012) voor respectievelijk 'Over Zonen'en 'Magnesium'. 'Over Zonen' verhaalt over een zoon die terugkeert naar zijn Egyptische vader in Amsterdam-West en een man ziet die worstelt met heimwee en depressie. De Dioraphte Award is voor de film die of het crewlid dat zich weet te onderscheiden. De prijs bestaat uit een bedrag van € 5.000,- beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte.

Producenten Niek Teunissen (productie, 2012), Wim Boven (productie, 2012) en Casper Eskes (productie, 2012) zijn met hun jeugdfilm 'De Club van Lelijke Kinderen' door juryleden Hanneke Niens (KeyFilm) en San Fu Maltha (Fu Works) bekroond met de Filmproducenten Nederland Award. De prijs stimuleert jong productietalent om inhoud te geven aan het vak van producent als creatief ondernemer, motor en maker en bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- te besteden aan een nieuwe productie.

Delen