Inspiratieprijs 2012 van Cultuurfonds Limburg voor Joost Vrouenraets

fotografie: Rob Hogeslag

Gepubliceerd op

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg heeft aan danser en choreograaf Joost Vrouenraets, afgestudeerd aan de opleiding Jazz- en Musicaldans, de Inspiratieprijs 2012 toegekend. De prijs wordt uitgereikt op 9 november 2012.

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg heeft aan danser en choreograaf Joost Vrouenraets, afgestudeerd aan de opleiding Jazz- en Musicaldans, de Inspiratieprijs 2012 toegekend.  De prijs wordt uitgereikt op 9 november 2012. 

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 en een glasobject van de kunstenares Ruth Houkes en wordt uitgereikt door de voorzitter van het bestuur – de commissaris van de Koningin – Th.J.F.M. Bovens. De uitreiking vindt plaats in de Feestzaal van het Gouvernement te Maastricht.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds reikt in principe vanaf 2011 jaarlijks de prijs uit aan een persoon of organisatie, die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van letteren, virtual art, e-culture, beeldende kunst, muziek, theater, dans, geschiedenis, natuurbehoud of monumentenzorg.

Dit jaar – 2012 – is gekozen voor de categorie dans. De jury bestond uit
Matu Huijbregts, voorzitter jury, Jackie Smeets, bestuur Cultuurfonds, Fons Dejong, Theater aan het Vrijthof, Nard Reijnders, bestuur Cultuurfonds, Toine Gresel, bestuur Cultuurfonds en Mariëlle van Eijs, jurysecretaris.

Joost Vrouenraets

Joost Vrouenraets (Heerlen, 1979) is een internationaal opererend choreograaf, hij maakt en ontwikkelt moderne interdisciplinaire dansvoorstellingen. Hij is met zijn gezelschap GOTRA gevestigd in Zuid-Limburg. Joost danst al vanaf zijn achtste jaar en studeerde en danste jaren bij Maurice Béjart in Zwitserland. Hij trok al dansend de wereld over en laat zich inspireren door verschillende wereldculturen. Hij weet zich te omringen met topdansers en met zijn reizende producties is hij een ambassadeur voor Limburg in Nederland en daarbuiten. Hij creëert een internationaal dansnetwerk.

Joost Vrouenraets fascineert door zijn filosofie, gedrevenheid en motieven om dans te maken in en vanuit Limburg.

Zijn bewegingstaal is rijk aan elementen die hun bron vinden in ballet, martial arts en theater. Joost beweegt zich bewust voort als een zuidelijke activist van een “omgekeerde Beeldenstorm” vanuit een land dat grotendeels wordt gekenmerkt door Calvinistische expressievormen. Hij noemt zichzelf een “urban monk” en in zijn mystieke belevingswereld omschrijft hij zijn werk als “Charlie goes home and the infinite sadness, or the phantasmagorical rollercoaster from earth to heaven”.
Vanuit deze visie werkt Joost aan de trilogie CHARLIE GOES HOME waarvan CHARLIE de eerste voorstelling is die vanaf december 2012 op tournee gaat; een voorstelling over hedendaagse superhelden.

CHARLIE GOES HOME is te zien is op 17 december in Theater Bellevue, Amsterdam

Delen