Kunstenaar en docent Henk Schut maakt Van Gogh Mile

Gepubliceerd op

Kunstenaar en docent aan de master Kunsteducatie Henk Schut heeft voor de tijdelijke tentoonstelling over Vincent van Gogh in de Hermitage de Van Gogh Mile gemaakt. Deze wandelroute begeleidt wandelaars op inspirerende wijze van het Van Gogh Museum aan het Museumplein naar de Hermitage in Amsterdam.

Kunstenaar en gastdocent aan de master Kunsteducatie Henk Schut heeft voor de tijdelijke tentoonstelling over Vincent van Gogh in de Hermitage de Van Gogh Mile gemaakt. Deze wandelroute begeleidt wandelaars op inspirerende wijze van het Van Gogh Museum aan het Museumplein naar de Hermitage in Amsterdam.

De Van Gogh Mile is een drieluik dat bestaat uit de 'Rode Lijn', geluidsinstallaties en de Van Gogh Mile app. Deze lagen geven verschillende dimensies van hetzelfde beeld. Samen laten zij zien hoe thema’s die Vincent in zijn brieven beschrijft nog steeds actueel kunnen zijn.

Het meest spectaculaire beeld van de Van Gogh Mile is een ‘Rode Lijn’. Op vijf meter hoogte vormt deze letterlijk de verbinding tussen de twee culturele harten van Amsterdam, het Museumplein en de Amstel. Zoals Van Gogh de werkelijkheid voor zijn schilderijen afkaderde met een perspectiefraam, zo geeft de ‘Rode Lijn’ richting aan het kijken van de wandelaar.

Op meerdere punten langs de route van de Van Gogh Mile laten geïsoleerde geluidswerken een nieuwe werkelijkheid klinken alsof Van Gogh zich ‘rechtstreeks’ richt tot zijn publiek, als gids voor de reis. De wandelaar kan op het Museumplein, de Vijzelstraat, het Amstelveld en de Magere Brug luisteren naar fragmenten uit de brieven van Van Gogh. Uiteindelijk komen al deze fragmenten samen op de binnenhof van de Hermitage Amsterdam waar deze uitgebreid te beluisteren zijn met op de achtergrond het geluid van de klokkentorens van Amsterdam. Deze geluidswereld maakte ook onderdeel uit van Van Goghs wandelingen in Amsterdam.

De Van Gogh Mile app opent een alternatieve wereld voor de wandelaars van de Van Gogh Mile, waar realiteit en fictie zich met elkaar vermengen. Henk Schut gebruikt hedendaagse multimediatechnieken om op een andere manier de ruimte waarin wij ons begeven te beleven. Op smartphone en tablets zijn landschappen te zien in Amsterdam, wordt het nacht op klaarlichte dag en verandert het Museumplein in een zee van zonnebloemen. Vier video's van 1 minuut nemen je mee in de belevingswereld van Van Gogh met bijvoorbeeld een ontmoeting met het werk zijn grote voorbeeld Rembrandt.

master Kunsteducatie

www.vangoghmuseum.nl

Delen