Lichting 2013 pitcht filmplannen aan leden NBF

Gepubliceerd op

Lichting 2013 pitchte een selectie van de filmplannen voor hun eindexamenfilms op de NBF borrel tijdens het Nederlands Film Festival. Maak kennis met een lichting die focust op aangrijpende familiebanden en vriendschappen, en onderzoek aandurft naar menselijk gedrag in alledaagse situaties.

Het is dringen geblazen in de Balzaal van de Winkel van Sinkel bij de derde NBF netwerkborrel, in samenwerking met de Filmacademie, tijdens het Nederlands Film Festival. Een goed teken voor Lichting 2013, die hier hun eindexamenprojecten presenteren. Statafels liggen overvol flyers en visitekaartjes en zes van de twaalf projecten worden bovendien live gepitcht. Maak kennis met een lichting die focust op aangrijpende familiebanden en vriendschappen, en onderzoek aandurft naar menselijk gedrag in alledaagse situaties.

Hans Bosscher, voorzitter van de NBF, heet de aanwezigen welkom. Bart Römer, directeur van de Filmacademie, moedigt de studenten aan die gaan pitchen: “Dit is jullie kans om voor het werkveld te pitchen en te ervaren hoe je een ander enthousiast kunt krijgen.” Daarna is het podium vrij voor Lichting 2013, die aftrappen met de productie 'Cowboys janken ook'.

Benefietavond voor cowboys
In 'Cowboys janken ook' zien we Sven en Gijs, beste vrienden. Wat we niet zien, is dat Sven een vechtpartij uitlokt die Gijs onbedoeld in coma doet belanden. Is hun vriendschap daartegen bestand? Regisseur Mees Peijnenburg kent iemand die dit is overkomen, de film is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Eind oktober organiseren de makers een benefietavond om nog meer mensen enthousiast te maken over film en de financiering rond te krijgen.

De inventiviteit om aan voldoende middelen/geld te komen is dit jaar opvallend. Behalve de benefietavond wordt door de makers van de mozaïekfilm 'Met excuses voor het ongemak' om studioruimte gevraagd. De makers van 'Lokroep' kondigen hun film aan op CineCrowd, een non-profit website voor filmmakers. 'Lokroep' gaat over de terugkeer van Habib naar zijn Koerdische geboortedorp, waarin (het jagen op) Kew vogels een belangrijke rol speelt. Geheel in stijl met het onderwerp van de film hebben de makers verschillende jagerspakketten opgesteld voor mensen die geld doneren via CineCrowd. Bij een donatie van vijftig euro krijg je een Kew-val cadeau.

Iemand een zoomlens?
Naast geld vraagt Lichting 2013 ook veel om camera’s en lenzen, een Sony camera bijvoorbeeld voor de documentaire IK. De makers van 'Savannah en haar moeder' zoeken een zoomlens om de aangrijpende moederdochterrelatie optimaal te filmen. Een makkie: deze wordt de dames ter plekke aangeboden. Ingewikkelder is het lenzenpakket waar de makers van 'Vloeibaar Staal' naar op zoek zijn. Om de vaderdochterrelatie die in dit verhaal centraal staat uit te beelden, is een set HAWK Anamorphic Lenses uit Duitsland nodig.

Na afloop van de pitches is het netwerken geblazen. Flynn Kleist, regisseur van 'Vloeibaar Staal', hoopt dat hij aan de lenzen kan komen. De pitch ging in ieder geval goed: “Ik was heel nerveus. Ik leer de tekst altijd helemaal uit m’n hoofd, en soms klink ik dan een beetje als een robot, maar dit keer meende ik het echt dus het ging goed!” Flyers en visitekaartjes gaan van hand tot hand, sommige mensen pakken hun smartphones erbij, misschien wel om één van de websites te bekijken, Facebookpagina’s te liken of een donatie te doen. De teller van 'Lokroep' op CineCrowd heeft in ieder geval de 1500 euro bereikt, en nog 1800 euro te gaan…

Lees meer over Lichting 2013

Delen