Workshop door masterstudenten museologie tijdens conferentie in Zuid-Afrika

Foto: Paul Grendon

Gepubliceerd op

Op 6 november verzorgen studenten van de Master of Museology een workshop over het District Six museum in Kaapstad. De workshop is een programmaonderdeel van de jaarlijkse COMCOL-conferentie. Het thema van de driedaagse conferentie is 'Museums and the Idea of Historical Progress'.

Op 6 november verzorgen studenten van de Master of Museology een workshop over het District Six museum in Kaapstad. De workshop is een programmaonderdeel van de jaarlijkse COMCOL-conferentie. Het thema van de driedaagse conferentie is 'Museums and the Idea of Historical Progress'.

Onder leiding van de studenten zullen workshopdeelnemers het District Six museum bezoeken en stilstaan bij verschillende historische gedenkmonumenten. Het is de bedoeling dat er door het delen van uiteenlopende ervaringen van de deelnemers in de praktijk nieuwe inzichten ontstaan over het verzamelen van herinneringen.

Het District Six museum is genoemd naar het Sixth Municipal District van Kaapstad in 1867. Er leefde daar een gemengde gemeenschap van bevrijde slaven, handelsmensen, vakmensen, werklui en immigranten. Maar in het begin van de 20ste eeuw startte het proces van herhuisvesting en marginalisering. De eerste groep die dit betrof waren de zwarte Zuid-Afrikanen die in 1901 met geweld verhuizen moesten uit het District. In 1966 werd het via de ‘Group Areas’ wet tot gebied voor blanken verklaard en in 1982 kwam er een einde aan de gemeenschap: 60.000 mensen moesten noodgedwongen verhuizen naar buitenwijken en de huizen in het district werden gesloopt. Het District Six museum, opgericht in 1994, laat de herinneringen aan deze periode zien en gaat in op gedwongen verhuizingen in het algemeen.

De samenwerking tussen het museum en de Reinwardt Academie bestaat al langer. Een paar jaar geleden volgde een museummedewerker de masteropleiding en liep een bachelorstudente stage in Kaapstad. In 2011 was Chrischené Julius, werkzaam in het museum, gastdocente in de Reinwardt Academie. De organisatie van de workshop tijdens de COMCOL conferentie is een vervolg op deze ontmoetingen.

lees verder
Website Conferentie
Website District Six Museum
Publicatie City museums on the move. A dialogue between professionals from African countries, the Netherlands and Belgium

Delen