Eyal Sivan Artist in Residence aan de Filmacademie

Gepubliceerd op

Van eind oktober tot half december 2012 is documentaire-filmmaker Eyal Sivan als Artist in Residence verbonden aan de masteropleiding van de Filmacademie. Sivan zal tijdens zijn residency werken aan diverse onderzoeksprojecten waarbij zijn eigen werk, de ontwikkeling van de opleiding en de begeleiding van studenten centraal staan.

 

?De master Film wil met de komst van Sivan de methodiek van artistiek filmonderzoek en het onderwijs daarin op de kaart zetten. Het werk en de methodiek van Sivan vormen voor de Filmacademie een goed voorbeeld voor de nauwe interactie tussen praktijk en theorie (of reflectie).?

Sivans residency staat in het teken van zijn eigen artistieke praktijk en die van de masterstudenten. Zij zullen collectief betrokken zijn bij actuele onderzoeksprojecten, maar ook individueel door hem begeleid worden bij de ontwikkeling van hun eigen onderzoek. Gedurende Sivans residency worden viewings en lezingen georganiseerd voor de gehele gemeenschap van de Filmacademie. Daarnaast zal Sivan deelnemen aan publieke discussies over zijn werk in een programma van IDFA.

Vertoning 'The Specialist - portrait of a modern criminal' 
Dinsdag 13 november, 19.30 uur - Projectiezaal

Aansluitend een Q&A met de maker (moderator: Mieke Bernink). 'The Specialist' is een film over het beroemde Eichmannproces in Jerusalem in 1961 en bestaat volledig uit beeld- en geluidsmateriaal dat destijds is opgenomen. Doordat Sivan zich nogal wat vrijheden heeft veroorloofd ten opzichte van het originele materiaal is 'The Specialist' een uiterst controversiële film geworden.

IDFA Industry Panel ‘Found footage in the YouTube era’
Donderdag 15 november, 15:00 - 17:00 u - De Engelenbak, Nes 71, Amsterdam

NBF, Mediafonds en NFTA organiseren in samenwerking met IDFA een discussiemiddag over de opkomst van het online beeldmateriaal uit brandhaarden in de wereld en de rol van documentairemakers. Wat betekent de beschikbaarheid van de talloze YouTube-filmpjes voor deze makers? Wat kunnen zij met dit materiaal? Hoe kunnen ze er betekenis en waarde aan toevoegen? En hoe gaan ze om met het feit dat dit materiaal bijna altijd politiek geladen is? 
Naast presentaties van documentairemakers Eyal Sivan, McAllister (UK) en John Appel is er een paneldiscussie met Marije Meerman en Suzanne Raes onder leiding van Mieke Bernink.
Toegang alleen voor NBF-leden, geaccrediteerde IDFA-professionals en genodigden. Fimacademie staf en studenten: aanmelden voor het Industry Panel ‘Found footage in the YouTube era’ is verplicht en kan bij het NBF-kantoor via nbf@nbf.nl of 020-6646588. Het aantal plaatsen is beperkt, dus snel reageren!

Gesprek tussen Eyal Sivan en zijn Franse editor, Audrey Maurion
Woensdag 28 november, 19.30 - 21.30 u - Projectiezaal

Met Maurion heeft Eyal al zijn films en installaties gemonteerd, en samen met haar heeft hij de film 'I love you all' gemaakt, over de Stasiperiode in Oost-Duitsland. Het gesprek, onder de titel 'History, linearity and montage', zal gaan over onderwerpen als manipulatie, werken met archiefmateriaal en het monteren van non-lineaire verhalen.

Over Eyal Sivan
Eyal Sivan woont in Parijs en Tel Aviv en is docent in Tel Aviv, Londen en Amsterdam, waar hij al sinds het begin van de masteropleiding gastlessen geeft. Zijn controversiële films hebben veelal het Palestijns/Israëlisch conflict als uitgangspunt en kenmerken zich door de aandacht voor geschiedenis en het individueel maatschappelijk geheugen.

Zijn films – o.a. ‘The specialist – portrait of a modern criminal’ (1999), ‘Route 181 – Fragments of a journey in Palestine Israel’ (2003) en ‘Jaffa, the orange’s clockwork (2009)’ – zijn internationaal vertoond op verschillende festivals en bekroond met diverse prijzen en awards.
Lees meer op www.eyalsivan.net.

Artists in Residence

Eyal Sivan volgt Peter Delpeut en Horst Rickels op als Artist in Residence aan de Filmacademie.? Artist in Residence (AIR) is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van het periodiek tijdschrift ON AIR.

Delen