Jan Zoet nieuwe directeur de Theaterschool

Foto Rene Castelijn

Gepubliceerd op

Het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) heeft Jan Zoet benoemd tot directeur van de Theaterschool. Jan Zoet is op dit moment directeur van de Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam.

 

Jan Zoet (1958) is sinds 1998 directeur van de Rotterdamse Schouwburg. Hij was oprichter van het interdisciplinaire Productiehuis Rotterdam en het theaterfestival de Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg, waarmee de schouwburg in 2005 de Prijs van de Theaterkritiek won. Onder zijn leiding is de Rotterdamse Schouwburg in 2010 ingrijpend vernieuwd en zijn de bezoekersaantallen fors gestegen.

Zoet had in de jaren tachtig en negentig onder andere functies als producent, dramaturg en zakelijk en artistiek leider binnen diverse gezelschappen en festivals, waaronder Theatergroep Hollandia en Mickery. Sinds 2010 is Jan Zoet lid van de Raad van Toezicht van de Hogeschool der Kunsten Den Haag, waaraan hij van 1993 tot 1999 ook als docent dramaturgie verbonden was. Tevens is hij bestuurslid van De Veenfabriek en Circusstad Rotterdam, en voorzitter van Stichting Opera/Operadagen Rotterdam. Zoet was actief in talrijke besturen, commissies en jury’s in de culturele sector, onder andere voor de VPRO, Toneelgroep Amsterdam, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fonds Podiumkunsten.

Tijdens en na zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde en Theaterwetenschappen aan de Universiteit Leiden (1984) werkte Zoet als theaterrecensent.

Zoet treedt per 1 april 2013 aan als directeur van de Theaterschool. De Theaterschool heeft veertien opleidingen op bachelor- en masterniveau op het gebied van dans en theater, waaronder de Nationale Balletacademie, de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie en DasArts.

Jet de Ranitz, voorzitter College van Bestuur van de AHK: ‘We zijn trots dat wij met Jan Zoet een nieuwe directeur voor de Theaterschool hebben gevonden met zo’n indrukwekkende staat van dienst in de Nederlandse podiumkunsten. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij de juiste persoon is om de nieuwe koers van de Theaterschool verder vorm te geven, en dat hij studenten en medewerkers weet te inspireren om de ambities van de Theaterschool voor de komende jaren te realiseren.

Jos Baeten, voorzitter Raad van Toezicht Rotterdamse Schouwburg: ‘Jan heeft de Rotterdamse Schouwburg gemaakt tot wat hij nu is: een toonaangevende schouwburg in Nederland. Hij heeft zijn medewerkers en jonge theatermakers vertrouwen en kansen gegeven en is de drijvende kracht achter Theater Rotterdam. Hij heeft de schouwburg artistiek en organisatorisch naar een hoger niveau getild en gezorgd voor de verankering in de Rotterdamse samenleving en de verbinding met politiek en bedrijfsleven. De Raad van Toezicht dankt Jan voor zijn inspirerende bijdrage aan de Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam en wenst hem veel succes aan de Theaterschool Amsterdam.

Delen