Internationale première voor 'Magnesium' op Sundance Film Festival

Gepubliceerd op

In een uitverkochte zaal beleefde de eindexamenfilm ‘Magnesium’ in aanwezigheid van de makers zijn internationale première op het Sundance Film Festival.

In het blok waarin ook zes andere korte films vertoond werden, ontving ‘Magnesium’ de meest enthousiaste reacties van het publiek. Bij de Q&A na afloop verschenen op het podium Sam de Jong (regie, 2012), Beau van Assem (productie, 2012), Marloes de Rijke (productie, 2012), Alexander Van Damme (productie, 2012), Thijmen van der Poll (sound design, 2012), Mieneke Kramer (montage, 2012) en Paul Ozgür (camera). Gevraagd naar zijn motivatie om de film te maken vergeleek De Jong de prestatiedwang van de turnster in de film met de door hem ervaren competitie op de Filmacademie. De makers van ‘Magnesium’ vlogen naar Sundance via New York, op uitnodiging van het Nederlands consulaat aldaar.

Op de zelfde avond als ‘Magnesium’ ging in een andere bioscoop ‘Today and Tomorrow’ in première: de derdejaars Filmacademie film van regisseur Aaron Douglas Johnston. Beide films behoren tot de exclusieve twee procent die uit alle aangeboden korte films geselecteerd zijn om op Sundance vertoond te worden. Een deel van die films zijn studentenfilms, een ander deel is dat niet: bij de selectie wordt daar geen onderscheid in gemaakt. De korte films worden aangeboden in drie blokken van zeven films.  Uit de selectie blijkt een voorkeur van de Sundance programmeurs voor eigenzinnige films, niet noodzakelijk lineair verteld, waar duidelijk de hand van de maker in te herkennen valt

(verslag Emjay Rechsteiner, producent)

Delen