Nieuw masterprofiel: Profile Contemporary Music

Gepubliceerd op

Het Conservatorium van Amsterdam heeft een nieuw masterprofiel ontwikkeld, het Profile Contemporary Music (PCM). PCM daagt studenten uit nieuwe muzikale concepten, multimediaperformances en multidisciplinaire projecten te ontwikkelen die een nieuwe manier van denken over muziek en genres weerspiegelen.

PCM (Profile Contemporary Music) daagt studenten uit nieuwe muzikale concepten, multimediale performances en multidisciplinaire projecten te ontwikkelen. Dit vraagt om een andere manier van denken over muziek en genre. Anders dan bij de klassieke docent-studentstructuur, is PCM in vorm een laboratorium bestaande uit maximaal tien studenten uit verschillende disciplines en departementen van het CvA (jazz, klassiek, pop en oude muziek). Het PCM-programma wordt aangeboden als specialiteit binnen het mastercurriculum. Studenten compositie, live electronics, en/of instrumentale/vocale studies, kunnen, na hun bachelorstudie te hebben afgerond, opgaan voor de speciale toelatingsprocedure PCM.

PCM streeft ernaar studenten niet te leren 'hoe je muziek maakt, maar 'hoe je muzikant bent'. Het profiel nodigt zorgvuldig geselecteerde, veelbelovende studenten uit na te denken over hun toekomstige muzikale loopbaan. Hoe verder te bouwen op hun talent, hun carrière te managen en zichzelf te kunnen blijven vernieuwen. Maar bovenal daagt het programma ze uit te experimenteren en elkaar te inspireren.

Het PCM-programma begint twee keer per jaar, in september en februari. Het uitgangspunt van het programma is altijd een opdracht van een festival (o.a. Night of the Unexpected, Lowlands, Oerol, Gaudeamus). Dit is een professionele opdracht en vereist een uitvoering van hoge kwaliteit. Vanaf dat moment hebben de studenten drie maanden om een crossover-productie te ontwikkelen. De inhoud van de productie is helemaal vrij en slechts gekaderd door de opdracht van het festival. Eventueel kunnen andere studenten of andere kunstvormen erbij betrokken worden.

Tijdens de ontwikkeling worden de studenten gecoacht door de docenten van het PCM-team. Bovendien werkt PCM nauw samen met muzikanten, componisten en kunstenaars met een interessant crossover-oeuvre, zoals gitarist Adrian Belew, DJ en producer Arjen de Vreede (DJ DNA) en cellist/componist Ernst Reijseger. Per periode betrekt PCM één van hen bij het programma als gastdocent en als 'elfde teamlid'. Wanneer de opdrachtgever de presentatie van het eindresultaat positief beoordeelt, wordt de productie ook daadwerkelijk uitgevoerd op het bewuste festival, en soms zelfs op andere plekken.

Delen