Prijsuitreiking en tentoonstelling 'De vergeten gracht'

Gepubliceerd op

Op vrijdagmiddag 1 februari wordt op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam de winnaar bekendgemaakt van de ontwerpprijsvraag 'De Vergeten Gracht'. Tegelijkertijd wordt een tentoonstelling met de inzendingen geopend.

Op vrijdagmiddag 1 februari wordt op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam de winnaar bekendgemaakt van de ontwerpprijsvraag 'De Vergeten Gracht'. Tegelijkertijd wordt een tentoonstelling met de inzendingen geopend.

De prijsvraag of: Winterterm is onderdeel van het curriculum van het 3e jaar van de Academie van Bouwkunst en wordt dit jaar georganiseerd door Jarrik Ouburg, hoofd van de masteropleiding Architectuur. De Winterterm is georganiseerd in de vorm van een prijsvraag, met concurrerende teams, een kritische jury en een heuse prijs. Gedurende twee weken wordt er intensief gewerkt in interdisciplinaire teams aan intelligente en tot de verbeelding sprekende visies op een actuele ontwerpopgave.

De Winterterm 2013 heeft als titel ‘De Vergeten Gracht’ en daagt studenten uit een visie te ontwikkelen voor de Singelgracht rond de Amsterdamse grachtengordel. De vraag is om een plan te ontwerpen voor de Singelgracht dat van deze vergeten gracht één van de meest structuur- en beeldbepalende elementen van de stad Amsterdam maakt die het oorspronkelijk ook bezat. In de toekomstige plannen van de stad Amsterdam om de binnenstad meer te ontlasten van autoverkeer is de Singelgracht de aangewezen plek om de auto te verlaten en een andere modus van vervoer te kiezen (voet, fiets, boot of openbaar vervoer).

De studenten worden geadviseerd door verschillende deskundigen op het gebied van stedenbouw, parkeren, landschap en architectuur, waaronder Ton Schaap, Don Murphy, Matthijs Bouw, Marc Nolden, Rene Heijne en Ed van Savooyen. Op vrijdag 1 februari wordt de winnaar van de prijsvraag bekendgemaakt. Voorafgaand zal journalist Tijs van den Boomen op alle inzendingen reflecteren.

Tijdstip en locatie
De inzendingen worden tentoongesteld vanaf vrijdag 1 februari, aanvang 17.30 uur (gratis), in de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 in Amsterdam.

Delen