Genomineerd voor Archiprix 2013: Anna Allis

Gepubliceerd op

Architecte Anna Allis (MArch) studeerde onlangs af aan de masteropleiding Architectuur. Haar afstudeerproject ‘Sous le Sable: Souvenir van een luchtstad’ vertelt het verhaal van een fictieve luchtstad in de Algerijnse Sahara die als een katalysator werkt voor zijn omgeving.

'Het afstudeerproject Sous le Sable (onder het zand): Souvenir van een luchtstad is gebaseerd op de speculatie dat in het jaar 2214 door archeologen een boek wordt gevonden dat bestaat uit een bundeling van de talloze beelden, schetsen en verhalen van een luchtstad in de Algerijnse Sahara. Het deels werkelijke en op historische feiten gebaseerde verhaal, in combinatie met de deels fictieve vertelling over het verleden, het heden en de toekomst van de luchtstad, zorgt 205 jaar later nog steeds voor voedsel voor menig archeoloog.

"Een duurzame, tijdelijke luchtstad, geheel in tegenstelling tot de destijds populaire, moderne, grote luchthaven die uitgegroeid was tot een energievretende machine die steeds meer en meer van alles wilde hebben. Meer energie, ruimte, commercie, gebouwen verkeer en mensen. Alles stond in dit teken en moest wijken voor de komst het bestaan en groei van de luchthaven."

In een fictieve terugblik wordt beschreven wat de effecten kunnen zijn op stedelijke ontwikkelingen in de Algerijnse Sahara als daar een duurzame luchthaven zou neerstrijken. De luchthaven als een tijdelijke landingsstrip die door zijn constructie kan worden verplaatst en waarmee ook water kan worden gewonnen zodat de mogelijkheid tot nederzettingen of andere ecologische ontwikkelingen langs de landingsstrip ontstaat. De landingsstrip trekt langzaam een spoor door de woestijn. Het effect van de inpassing van de duurzame, rondtrekkende luchthaven in de woestijn is het onderwerp van dit project.

Door het zorgvuldig ontwerpen van het effect, waarbij er op geen enkele manier schadelijke sporen worden achtergelaten, wordt getracht om hier de werkeloosheid te verminderen, op een duurzame manier toeristen aan te voeren, het gebied economisch stabiel en minder afhankelijk voor schommelingen te maken, het gebied te beschermen tegen de optrekkende zandvlaktes van de woestijn en de oorspronkelijke sfeer van het rondtrekken in het gebied weer te integreren. Daarnaast wordt ook een poging gedaan het watertekort op te lossen, de biodiversiteit te versterken, kwaliteiten van de omgeving te benutten – en niet uit te wissen, maar juist te omarmen en ruimte te creëren voor inventiviteit en samenhang.

De luchthaven werkt als een positieve katalysator voor zijn omgeving, die nu eens niet tot vervreemding leidt, maar ervoor zorgt dat er een vruchtbaar spoor kan worden achtergelaten waarmee instabiliteitproblemen waar het gebied voor staat kan helpen oplossen. Er is geen eindbeeld, het is enkel de bedoeling tussentijdse gewenste ontwikkelingen te verwezenlijken. Zowel de luchthaven als het spoor dat deze achterlaat zijn tijdelijk, niet schadelijk en kunnen weer verdwijnen onder het zand – sous le sable.'

Archiprix
De Nederlandse ontwerpopleidingen nomineren jaarlijks hun beste afstudeerplannen voor deelname aan de prestigieuze Archiprix. Aankomend talent wordt vaak voor het eerst door Archiprix gepresenteerd. De prijsuitreiking vindt plaats in juni 2013 in het NAi in Rotterdam. Bekijk alle nominaties voor Archiprix op Lichting 2012.
 

Delen