Academiestudenten ontwerpen voor jubilerend Ruigoord

Gepubliceerd op

In 2013 viert Ruigoord - de culturele vrijhaven in het Westelijk Havengebied in Amsterdam - haar veertigjarig jubileum. Onder leiding van Bruno Doedens en Arjan Karssen werkten studenten acht weken aan scenario's voor het behoud en ontwikkeling van deze unieke vrijplaats aan de rand van Amsterdam. Op vrijdag 5 april worden in Ruigoord de resultaten van deze vormstudies gepresenteerd.


Het dorp Ruigoord, gelegen in de Houtrakpolder onder de rook van Amsterdam, is vanaf 1973 uitgegroeid tot een kunstenaarskolonie van naam en faam. Tientallen kunstenaars brachten het dorp dat telkens met sloop werd bedreigd weer tot leven. Op haar hoogtepunt telde vrijplaats Ruigoord ruim 200 bewoners en kinderen gingen er ook naar school. Maar nutsvoorzieningen ontbraken. In de uitbreidingsplannen voor de Amsterdamse havens was geen ruimte voor het dorp; het moest voorgoed van de kaart verdwijnen. Toch viert Ruigoord in 2013 haar veertigjarig jubileum.

Onder leiding van gastdocenten Bruno Doedens (SLeM) en Arjan Karssen (Bureau Arjan Karssen bno) werkten studenten van de academie acht weken lang aan scenario's voor het behoud en de ontwikkeling van Ruigoord. Gevraagd werd te onderzoeken wat de waarde is van deze culturele rafelrand voor de stad Amsterdam en hoe deze behouden kan blijven. En hoe zorg je ervoor dat de identiteit van deze vrijplaats gehandhaafd blijft in een sterk veranderend gebied?

Eindpresentaties
De deelnemende studenten aan deze vormstudies is gevraagd een persoonlijke visie op de stedenbouwkundige en landschappelijke kwaliteiten van dit gebied te presenteren. De presentaties vinden plaats op vrijdag 5 april in Ruigoord vanaf 16.00 uur. Borrel na afloop. De toegang is vrij. 

Bekijk alle vormstudies op www.formdocs.nl.

Delen