Stadhuis toont maquette van Amsterdam in 2413

Gepubliceerd op

In het stadhuis van Amsterdam is de komende vier weken een maquette te zien van de stad Amsterdam over 400 jaar. De maquette is gemaakt door academiestudenten tijdens de winterworkshop The Amsterdam Canal District: The Next 400 Years. Volgens de studenten is Amsterdam in het jaar 2413 ingrijpend veranderd.

In het stadhuis van Amsterdam is de komende vier weken een maquette te zien van de stad Amsterdam over 400 jaar. De maquette is gemaakt door academiestudenten tijdens de winterworkshop The Amsterdam Canal District: The Next 400 Years. Volgens de studenten zal Amsterdam in het jaar 2413 ingrijpend zijn veranderd.

In dit toekomstscenario voor Amsterdam ligt de stad in het jaar 2413 op 8 meter onder de zeespiegel en wordt de stad omarmt door een duinlandschap. Als gevolg van het overmatig gebruik van fossiele brandstoffen is het klimaat aanzienlijk warmer geworden. Delen van de huidige A10 Ringweg in combinatie met de spoorlijn langs het IJ vormen de basis van een dijk die de stad beschermt tegen overstromingen.

Nieuwe toepassingen
Het noordelijke deel van de stad is uitgegroeid tot een nieuw landschap voor productie en experimenten. Futuristische structuren strekken zich hoog uit over het water, verwijzend naar de restanten van de hoge gebouwen in de oude stad. Ten westen wordt in een mangrove-achtige omgeving bacteriën gekweekt voor het opwekken van energie. Schiphol blijft behouden als een ander eiland, verbonden met de Zuidas door een onderwater metrolijn.

Het duinlandschap zorgt niet alleen voor bescherming van de stad, het vormt ook een landschap dat op heel verschillende manieren kan worden gebruikt, van recreatie tot kleinschalige landbouwprojecten. Hoewel de stad Amsterdam in het jaar 2413 op ingrijpende wijze is veranderd, is het goed te weten dat de stad zich kan blijven ontwikkelen en dat onze geest daar altijd een deel van zal uitmaken.

Deze maquette is gemaakt door studenten van de Academie van Bouwkunst tijdens de Winterworkshop 'The Amsterdam Canal District: The Next 400 Years'. De studenten werden begeleid door Eric Frijters en Ivo de Jeu. De studenten: Lorien Beijaert, Thijs Fris, David Habets, Jan Haeck, Pablo Jiménez Moreno, Alex Kanin, Arna Mackic, Willemijn van Manen, Rianne van Raalte, Luuc Sonke, Christian Tautz en Bin Xu.

Tijdstip en locatie

De maquette wordt tentoongesteld in de hal van het stadhuis van Amsterdam, Amstel 1 en is te bezichtigen tijdens reguliere openingstijden.

Delen