'Zaaien, oogsten en eten in de stad'. Interview met lector Foodscapes Han Wiskerke

Gepubliceerd op

Dagblad Trouw sprak met lector Foodscapes Han Wiskerke over de relatie tussen voedselvoorziening en stedelijke inrichting. Volgens Wiskerke is voedsel en voedselvoorziening niet langer een 'plattelandsonderwerp'.

Bij de inrichting van steden speelt voeding nauwelijks een rol. Maar steeds meer mensen wonen in de stad en landbouwgrond wordt schaars. Dus moeten steden meer ruimte bieden aan het verbouwen van voedsel, zegt ruraal socioloog Han Wiskerke, hoogleraar in Wageningen en lector Foodscapes aan de Academie van Bouwkunst. 'Voedsel is lang beschouwd als een typisch plattelandsonderwerp,' zegt hij tegen Trouw. 'Steden hadden daar niet zoveel mee. We komen er langzaam achter dat voedsel meer is dan louter de maag vullen. Het speelt een centrale rol in de kwaliteit van leven.'

Sinds begin dit jaar is Han Wiskerke lector Voedsellandschappen (Foodscapes) aan de Academie van Bouwkunst. De komende vier jaar doet hij onderzoek naar onder meer duurzame voedselsystemen, voedselbeleid, regionale ontwikkelingen en stads-plattelandrelaties. Het lectoraat zal een belangrijke wetenschappelijke impuls geven aan het onderwijs en onderzoek van de masteropleiding Landschapsarchitectuur. De Academie telt momenteel 3 lectoraten.

Lees het volledige artikel via LexisNexis (vrij toegankelijk voor studenten en medewerkers binnen het AHK-netwerk in de faculteitsbibliotheken).

Delen