Delegatie Reinwardt Academie bezoekt China

Riemer Knoop

Riemer Knoop

Gepubliceerd op

Een delegatie van de Reinwardt Academie, bestaande uit lector Riemer Knoop, directeur Teus Eenkhoorn en docent Jan Sas, brengt van 23 mei tot en met 1 juni 2013 een bezoek aan China. Doel is de kansen voor Nederlandse dienstverlening aan de Chinese museumwereld te onderzoeken.

 

De Chinese overheid investeert de laatste decennia enorm in de ontwikkeling van de culturele infrastructuur. Het aantal musea is explosief toegenomen, van 348 in 1978 tot ongeveer 3400 nu. Hoewel er veel geld wordt gestoken in state of the art museumgebouwen, ontbreekt soms praktische kennis en ervaring op het gebied van tentoonstellen en bezoekers. Dit geldt ook voor de ongeveer 175 staatsmusea op het gebied van kunst.

De Nederlandse ambassade in Peking benaderde de Reinwardt Academie voor een fact finding mission om de mogelijkheden voor Nederlandse dienstverlening aan de Chinese museumwereld te onderzoeken. Het contact kwam onder andere tot stand dankzij An Leishun, alumnus van de master Museology en vice-voorzitter van ICOM (de International Councils of Museums) in China.

De delegatie zal diverse musea, culturele organisaties en onderwijsinstellingen in vijf steden in centraal China bezoeken. Doel is te inventariseren welke behoeftes er in de Chinese museumwereld leven, en of de Reinwardt Academie, de Nederlandse Museumvereniging of individuele musea hierin een rol kunnen spelen.

zie ook
lectoraat Cultureel erfgoed

Teus Eenkhoorn

Teus Eenkhoorn

Delen