Reinwardt Memorial Lecture 2013 door Birgit Donker

Gepubliceerd op

Onder de titel "Uit grootmoeders kastje", erfgoed, een kwestie van kiezen en koesteren verzorgt gastspreker Birgit Donker op 5 juni 2013 de jaarlijkse Reinwardt Memorial Lecture.

Onder de titel "Uit grootmoeders kastje", erfgoed, een kwestie van kiezen en koesteren verzorgt gastspreker Birgit Donker op 5 juni 2013 de jaarlijkse Reinwardt Memorial Lecture.

Tijdens haar lezing zal zij ingaan op twee ogenschijnlijk tegenstrijdige ontwikkelingen. De ene is dat het begrip erfgoed alsmaar uitdijt; van materieel erfgoed als de hunebedden of de Nachtwacht tot immaterieel erfgoed als het Bloemencorso Zundert of het versje Naar bed, naar bed, zei Duimelot. De andere ontwikkeling is dat de afgelopen jaren het discours is verschoven van de vraag ‘hoe verzamelen we meer erfgoed?’ naar, grof gezegd, ‘hoe komen we er van af?’

Donker (Willemstad, 1965) is directeur van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Zij studeerde geschiedenis (UvA en postdoc Sorbonne en journalistiek (Ecole Supérieure de Journalisme, Parijs). Voordat zij vorig jaar benoemd werd in haar huidige functie was zij verbonden aan verschillende redacties van NRC Handelsblad.

Met de Memorial Lecture herdenkt de Reinwardt Academie jaarlijks de geboortedag van zijn naamgever Caspar Georg Carl Reinwardt (3 juni 1773 – 6 maart 1854). Eerdere lezingen werden verzorgd door Ad de Jong, Lynne Teather, Rob van der Laarse, Laurajane Smith en Michael Shanks.

Datum & tijd: woensdag 5 juni, 20.00 uur
Locatie: aula van de Reinwardt Academie, Dapperstraat 315, Amsterdam
Aanmelden kan via de Reinwardt Community

Delen