Workshop over tekenen van tijd

Gepubliceerd op

In januari organiseerde landschapsarchitect Noël van Dooren een multidisciplinaire workshop op de Academie van Bouwkunst waarin studenten het fenomeen ‘tijdtekening’ onderzochten. Geïnspireerd door andere kunsten, en choreografie in het bijzonder, werden de mogelijkheden van de ‘partituur’ en andere notatievormen verkend. Academiestudent Hannah Schubert hield voor ArchiNed een dagboek bij.

In januari organiseerde landschapsarchitect Noël van Dooren een multidisciplinaire workshop op de Academie van Bouwkunst waarin studenten het fenomeen ‘tijdtekening’ onderzochten. Geïnspireerd door andere kunsten, en choreografie in het bijzonder, werden de mogelijkheden van de ‘partituur’ en andere notatievormen verkend. Academiestudent Hannah Schubert hield voor Archined.nl een dagboek bij.

Het tekenen van tijd wordt in de landschapsarchitectuur sterk verwaarloosd - aldus landschapsarchitect Noel van Dooren - en daarom was het hoog tijd om met verschillende knappe koppen uit verschillende kunstdisciplines na te denken hoe de factor tijd in de architectuurtekening op een slimme en aantrekkelijk manier kan worden weergegeven.

'Landschap heeft tijd nodig om te groeien. Landschap verandert altijd. Maar in de landschapsarchitectuur is geen conventie over de weergave van de factor tijd in projecttekeningen.' Noël van Dooren (oud hoofd van de masteropleiding Landschapsarchitectuur) doet momenteel promotieonderzoek aan de Academie van Bouwkunst dat geheel gericht is op dit onderwerp. ‘Ik wil met mijn onderzoek naar het tekenen in de hedendaagse landschapsarchitectuur een debat op gang brengen waarin kritisch wordt gereflecteerd op representaties in ontwerpende disciplines. Mijn onderzoek moet ook bijdragen aan de ontwikkeling van het vak landschapsarchitectuur. Studenten van de Academie kunnen materiaal genereren en een platform bieden voor de gedachten die zich in de loop van mijn onderzoek ontwikkelen.' 

Voorafgaand aan de workshop organiseerde Van Dooren met landschapsarchitect David Kloet ook een seminar waarin landschapsontwerpers, onderzoekers en kunstenaars vertelden hoe de factor tijd in hun werk tot uitdrukking wordt gebracht, zoals in dans, theater, muziek, gaming, bosbouw en archeologie. 

Tijdens de workshop heeft student Landschapsarchitectuur Hannah Schubert een dagboek bijgehouden dat eerder werd gepubliceerd op ArchiNed. Lees hier het volledige artikel. De workshopresultaten kunnen worden bekeken op de website www.drawingtimenow.com.

Delen