Bouwkunststudenten maken duinlandschap op Terschelling

Gepubliceerd op

Met duizenden rode dakpannen creëren studenten van de Academie van Bouwkunst een artificieel duinlandschap op het strand van Terschelling. Dit onderzoeksproject, 'Zandlab', is een initiatief van Bruno Doedens, oprichter van SLeM (Stichting Landschapstheater en Meer), die eerder spectaculaire tijdelijke landschapsprojecten op Terschelling realiseerde.

 

Met wind en vierduizend Franse dakpannen, met meetkundige precisie geplaatst in een grid, maakt Zandlab de dynamiek van het Terschellinger duinlandschap zichtbaar. 'Met dit "pannenland" wordt het proces van duinvorming zichtbaar waaraan het eiland Terschelling haar bestaan te danken heeft,' aldus initiatiefnemer Bruno Doedens van SLeM, een collectief van kunstenaars en architecten dat eerder de spraakmakende landschapsprojecten Jaarringen (2006) en Windnomaden (2009) op Terschelling realiseerde. 'Het grid van pannen remt de wind en stimuleert de groei van embryonale duintjes op het strand. Rond elke pan ontstaat een minilandschap waaraan het geheugen van de wind kan worden afgelezen.'

Tijdens het Oerolfestival van 14 t/m 23 juni vormt het nieuwe duinlandschap de speelvloer van de voorstelling Cooperazia van de Franse theatergroep Le Collectif G. Bastiki. Overdag is het pannenland deel van de expeditie met masterclasses van 'Zandlab', onder leiding van architect Machiel Spaan en Bruno Doedens.

Pannenland is een experiment van Zandlab, een samenwerking van SLeM, het Oerolfestival en de Academie van Bouwkunst, in het kader van Culturele Landschapsontwikkeling - een initiatief van Bruno Doedens en artistiek leider van Oerol Joop Mulder. Pannenland ligt op het strand bij het Hoornse Bos op Terschelling. In de weken voorafgaand aan Oerol is het proces van vervorming van Pannenland te volgen op de website van Oerol en SLeM.

zie ook
Website Oerol
Link SLeM
Master Landschapsarchitectuur Academie van Bouwkunst

Delen