Hans van Manen ‘beschermheer’, Ted Brandsen ‘artistiek adviseur’ Nationale Balletacademie

Hans van Manen (foto: Erwin Olaf)

Gepubliceerd op

De Nationale Balletacademie is zeer verheugd om twee grote danspersoonlijkheden aan zich te kunnen verbinden. Hans van Manen, een van ’s werelds meest invloedrijke choreografen en ambassadeurs van de dans, heeft de titel van ‘beschermheer’ van de Nationale Balletacademie geaccepteerd. Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet, heeft ermee ingestemd om de positie van ‘artistiek adviseur’ van de Nationale Balletacademie op zich te nemen.

De Nationale Balletacademie is zeer verheugd om twee grote danspersoonlijkheden aan zich te kunnen verbinden. Hans van Manen, een van ’s werelds meest invloedrijke choreografen en ambassadeurs van de dans, heeft de titel van ‘beschermheer’ van de Nationale Balletacademie geaccepteerd.  Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet, heeft ermee ingestemd om de positie van ‘artistiek adviseur’ van de Nationale Balletacademie op zich te nemen.

Voorafgaand aan de première van de eindvoorstelling ‘Dansers van Morgen’ op 27 juni om 20:00 uur zijn deze twee bijzondere titels officieel bekendgemaakt door Christopher Powney, artistiek leider van de Nationale Balletacademie.

Als eerbetoon aan haar nieuwe beschermheer presenteerde de Nationale Balletacademie in haar eindvoorstelling Trois Gnossiennes van Hans van Manen, wereldwijd een van zijn meest uitgevoerde choreografieën. De academie is er bijzonder trots op dat Van Manen toestemming heeft gegeven om dit duet uit te voeren.

De nieuwe artistiek adviseur Ted Brandsen maakte op speciaal verzoek van Christopher Powney de choreografie Verge voor vier studenten, die tijdens ‘Dansers van Morgen’ voor het eerst in Nederland te zien was. Deze vier dansers zullen na de zomer toetreden tot de nieuwe Junior Company van Het Nationale Ballet, dé springplank voor jonge balletdansers in Nederland. In Verge heeft elke danser zijn ‘eigen moment’, maar Brandsen wil met zijn choreografie vooral ook benadrukken dat dans mensen samenbrengt. Brandsen over de samenwerking met de studenten: “Deze creatie gaf mij de kans hen nu al beter te leren kennen.”

Ted Brandsen (foto: Angela Sterling)

Delen