Oud adjunct-directeur Cornelis Nooteboom overleden

Cornelis Nooteboom (foto: Jean van Lingen)

Gepubliceerd op

Zaterdag 1 juni is Cornelis Nooteboom op 70-jarige leeftijd in zijn woonplaats Nijmegen overleden. Nooteboom was van 1984 tot 2007 adjunct-directeur van de Theaterschool en was de drijvende kracht achter de nieuwbouw van de Theaterschool in 1997. Hij heeft ervoor gezorgd dat in Amsterdam een van de best geoutilleerde theaterscholen van Europa staat.


Cornelis Nooteboom was sinds 1984 werkzaam op de Theaterschool, eerst als hoofd van de diverse diensten, later als adjunct-directeur Techniek & Media. Ook fungeerde hij als de ‘bouwheer’ van het pand aan de Jodenbreestraat waar de Theaterschool nu alweer zestien jaar in verblijft.

Bij zijn pensionering van de Theaterschool op 5 oktober 2007 eerde de Theaterschool Cornelis Nooteboom met een van de spectaculairste voorstellingen die ooit op de school zijn gemaakt. Oud-leerlingen van de opleidingen Techniek en Theater, Productie Podiumkunsten en Regie hadden samen met de toenmalige studenten een afscheidsvoorstelling gemaakt waarin twee passies van Cornelis Nooteboom waren verwerkt: watersport en klassieke muziek. De mogelijkheden van de zaal werden hierbij flink uitgetest, want voor de gelegenheid was de hele theaterzaal onder water gezet. Ruim 400 mensen woonden het onvergetelijke afscheid bij.

Hoogtepunt was toenmalig burgemeester Job Cohen die met lieslaarzen aan en ambtsketen om ten tonele verscheen om Nooteboom een koninklijke onderscheiding te overhandigen. Cornelis Nooteboom reageerde verbluft op dit hartverwarmende afscheid: ‘Ik heb veel meegemaakt op de Theaterschool, maar zo zout heb ik het hier nog niet gegeten!’

Als drijvende kracht achter de nieuwbouw van de Theaterschool in 1997 heeft Cornelis Nooteboom ervoor gezorgd dat in Amsterdam een van de best geoutilleerde theaterscholen van Europa staat. In het nieuwe gebouw kreeg Nootebooms zienswijze op het theateronderwijs vorm: in de Amsterdamse Theaterschool worden naast acteurs, dansers, choreografen, regisseurs en docenten ook licht- en geluidstechnici, productieleiders en scenografen opgeleid. Dankzij de visie van Cornelis Nooteboom kunnen de studenten van nu theatermaken in een omgeving waar technische voorzieningen op hoog niveau voorhanden zijn.

Directie en artistiek leiders van de Theaterschool en het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten zullen zijn wijsheid en warme persoonlijkheid enorm missen. Wij wensen familie en vrienden veel sterkte toe bij dit verlies.

Delen