Tara Steenvoorden (Master of Architecture) wint Archiprix 2013

Tara Steenvoorden (links) wint Archiprix 2013. Eervolle vermelding voor Ricky Rijkenberg.

Tara Steenvoorden wint Archiprix 2013

Gepubliceerd op

Architectuurstudent Tara Steenvoorden heeft met haar afstudeerproject 'Pas-de-deux: een Nationale Balletschool in Amsterdam' de Archiprix 2013 in de wacht gesleept. Student Ricky Rijkenberg kreeg een eervolle vermelding.

Architectuurstudent Tara Steenvoorden heeft met haar afstudeerproject 'Pas-de-deux: een Nationale Balletschool in Amsterdam' de Archiprix 2013 in de wacht gesleept. Ze kreeg de prijs op 22 juni uitgereikt in de Hofpoort in Rotterdam. Student Ricky Rijkenberg kreeg een eervolle vermelding.

Archiprix is een jaarlijkse prijs voor de beste afstudeerprojecten van de Nederlandse ontweropopleidingen. Met haar afstudeerproject blaast Tara Steenvoorden de oude rechtbank op de Amsterdamse Prinsengracht weer nieuw leven in. Jong danstalent vindt hier een nieuw onderkomen in een somber monumentaal gebouw dat is getransformeerd tot een 'lantaarn in de stad'. In een proces van evenwichtige stappen, niet gevoed door een nostalgische wens tot conserveren of de drang tot sloop, maar in een dialoog tussen behoud van het kwalitatief bestaande en uit behoefte geboren nieuwbouw, wordt het gebouw gereedgemaakt voor de toekomst.

Het juryrapport over het ontwerp van Steenvoorden: "De herbestemming tot Nationale Balletschool van het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht levert een overtuigend resultaat op. Het prachtig uitgevoerde rapport bevat een zeer goede toelichting. De rijke geschiedenis van het complex, die begint in de zeventiende eeuw toen het als weeshuis gebouwd werd en waarin in 1825 de rechtbank gehuisvest werd, is uitgebreid onderzocht. Met het uitmuntende ontwerp slaagt de ontwerper erin om een combinatie van de nieuwe functie en het bestaande gebouw te realiseren die bijzonder wordt door het ontstaan van nieuwe ruimten en belevingen in het complex. De bedoeling om de beweging door de ruimte en de beweging van de dans tot hun recht te laten komen in het ontwerp is geslaagd. Er is niet gekozen voor één krachtige ingreep of een contrasterende aanpak van oud en nieuw. De ontwerper is helemaal in het gebouw gekropen en heeft op professionele wijze een consistente eenheid ontworpen. Het ontwerp is mooi en eenvoudig gematerialiseerd en er is een prachtige ruimtelijkheid gecreëerd."

Eervolle vermelding
Ricky Rijkenberg (masteropleiding Architectuur) kreeg een eervolle vermelding voor haar afstudeerproject 'Zutritt Verboten: Een tijdscapsule voor de stad Wenen', een ontwerp waarin het roemrijke verleden van de stad op prachtige wijze zichtbaar wordt gemaakt voor het publiek.

De Academie van Bouwkunst sleept voor het vijfde jaar op rij de eerste prijs in de wacht en kreeg meerdere eervolle vermeldingen. De winnaar(s) van Archiprix mogen ook deelnemen aan Archiprix International. Meer informatie over deze afstudeerprojecten en een overzicht van alle genomineerde projecten vind je op www.academievanbouwkunst.nl en www.archiprix.nl.

Bekijk alle afstudeerprojecten van studenten van de Academie van Bouwkunst op de website www.ahk.nl/bouwkunst/lichting/2013.

In dit bericht
Tara Steenvoorden
Ricky Rijkenberg

Delen