Martijn Engelbregt Artist in Residence (AIR) bij opleiding Productie Podiumkunsten

Martijn Engelbregt

Gepubliceerd op

Kunstenaar en verzamelaar Martijn Engelbregt is vanaf september 2013 verbonden aan de opleiding Productie Podiumkunsten (OPP) van de Theaterschool/AHK. Engelbregt is een beeldend kunstenaar die in zijn praktijk complexe processen organiseert waarbij maatschappelijke onderwerpen aan de kaak worden gesteld. Zijn werk stelt vragen, irriteert en nodigt uit om op een verrassende manier naar schijnbare vanzelfsprekendheden te kijken. Hij houdt het democratische systeem de spiegel voor.

Kunstenaar en verzamelaar Martijn Engelbregt is vanaf september 2013 verbonden aan de opleiding Productie Podiumkunsten (OPP) van de Theaterschool/AHK. Engelbregt is een beeldend kunstenaar die in zijn praktijk complexe processen organiseert waarbij maatschappelijke onderwerpen aan de kaak worden gesteld. Zijn werk stelt vragen, irriteert en nodigt uit om op een verrassende manier naar schijnbare vanzelfsprekendheden te kijken. Hij houdt het democratische systeem de spiegel voor.

Martijn Engelbregt gaat met de studenten werken aan gezondheid in relatie tot het eigen lichaam. Dit gebeurt in workshops kostuum, decor, video en geluid. De uitkomsten resulteren in individuele theatrale installaties en een gezamenlijke eindpresentatie.

De studenten Productie Podiumkunsten worden opgeleid als productieleiders, voorstellingsleiders en creative producers. De opleiding onderzoekt met het AIR programma hoe je je in de  beroepspraktijk verhoudt tot  bevlogen kunstenaars, hoe je je eigen visie ontwikkelt en je positie hierin bepaalt. Eerder waren theatermaker Paul Koek, dirigent Ed Spanjaard en choreograaf Ugo Dehaes te gast bij de opleiding. Met beeldend kunstenaar Martijn Engelbregt rondt de opleiding een vierjarig onderzoek af naar het werken met kunstenaars in al deze  disciplines. Daarmee heeft de OPP  een onderwijsprogramma ontwikkeld waarin studenten leren vanuit hun eigen kracht, visie en positie in het veld met en naast kunstenaars te werken.


Over Martijn Engelbregt
Martijn Engelbregt is onderzoeker, procedurekunstenaar, verzamelaar, statisticus en oprichtend managing director van EGBG. Hij legt met relatief eenvoudige middelen complexe bureaucratische structuren bloot. Engelbregt brengt een positieve boodschap waarbij toeschouwers in deelnemers veranderen en mensen zich uitgenodigd voelen om met een creatieve, andere blik naar zogenaamde vanzelfsprekendheden te kijken. Hij ontwerpt installaties, instituten, organisaties en bedrijven met eigen formulieren, enquêtes, rapporten en procedures die zijn geïnspireerd op bestaande structuren en situaties. Engelbregts werken zijn regelmatig punt van discussie door de onduidelijke scheidslijn van realiteit en kunstwerk; voorbeelden als het formulier om illegalen aan te geven of het Tegenscript om telemarketeers het hemd van het lijf te vragen zijn zeer bekende voorbeelden hiervan. In Engelbregts kunstproject BETER Consortium, werd onderzocht of kunst invloed heeft op de gezondheid. Engelbregt gaat het komend seizoen gezondheid verder onderzoeken in diverse projecten waaronder het AIR programma met de studenten van de opleiding Productie Podiumkunsten.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van het periodiek tijdschrift ON AIR.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Delen