Tanya Hermsen benoemd tot artistiek leider opleiding Theaterdocent

Tanya Hermsen

Gepubliceerd op

De directie van de Theaterschool van de AHK heeft Tanya Hermsen met ingang van 1 september 2013 benoemd tot artistiek leider van de opleiding Theaterdocent. Hermsen was hiervoor als dramaturge verbonden aan Villanella in Antwerpen, waar zij onder andere het Villanova festival organiseerde, een lanceerplatform voor jong en creatief (theater)talent.

De directie van de Theaterschool van de AHK heeft Tanya Hermsen met ingang van 1 september 2013 benoemd tot artistiek leider van de opleiding Theaterdocent. Hermsen was hiervoor als dramaturge verbonden aan Villanella in Antwerpen, waar zij onder andere het Villanova festival organiseerde, een lanceerplatform voor jong en creatief (theater)talent.

Tanya Hermsen studeerde aan de Toneelschool in Eindhoven en later in Amsterdam aan DasArts, waar ze in 2002 afstudeerde met de voorstelling Lost Memories. Zij regisseerde talloze theaterproducties, onder andere bij productiehuizen als Campo en de Kopergietery in Gent. In 2003 ging Rapbattle, een nieuwe tekst van Paul Pouveur onder regie van Hermsen in première bij Arca in Gent. De samenwerking met Paul Pouveur ontstond in 2000 toen hij haar vroeg de monoloog voor vijf stemmen Lilith@online te regisseren. Deze voorstelling werd genomineerd voor de 1000Watt-prijs 2000 en geselecteerd voor het Theaterfestival 2001.

In 2006 werd Tanya Hermsen in haar artistieke carrière ondersteund door Victoria/De Bank in Gent. Daar regisseerde ze onder andere de voorstelling Zuffa naar een tekst van Bart Kouba, en werkte ze aan haar eerste theatertekst, Bakje Troost, samen met schrijver en regisseur Gerardjan Rijnders. In oktober 2009 kwam Tanya Hermsen uit met de eerste productie van haar eigen gezelschap Compagnie Trois Pipes: Welkom in het bos, een tekst van Alex van Warmerdam. Vanaf januari 2010 tot september 2013 is Hermsen als dramaturge vast verbonden geweest aan Villanella in Antwerpen.

Het aantreden van Tanya Hermsen bij de Theaterschool betekent ook dat Dennis van Galen zijn functie als waarnemend artistiek leider van de opleiding Theaterdocent per 1 september 2013 neerlegt. Jan Zoet, directeur van de Theaterschool: “Dennis van Galen heeft de interim-functie zeer naar tevredenheid vervuld en de kwaliteit van deze bijzondere opleiding hoog gehouden. De Theaterschool is Dennis van Galen dan ook zeer veel dank verschuldigd”.


Over de opleiding Theaterdocent
De opleiding Theaterdocent leidt studenten op tot een veelzijdig theatermaker met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid. In de opleiding staat het maken van theater met amateurspelers centraal. Studenten worden opgeleid om in een brede, inspirerende en veelomvattende theaterpraktijk hun weg te vinden en te werken met een grote verscheidenheid aan spelers, uit alle mogelijke (culturele) lagen van de bevolking.

De opleiding Theaterdocent maakt deel uit van de Theaterschool, een van de faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). De AHK bestaat verder uit de Academie voor Beeldende Vorming, de Academie van Bouwkunst, het Conservatorium van Amsterdam, de Nederlandse Filmacademie en de Reinwardt Academie.

Delen