Jan Derk van den Berg Creative Teacher in Residence bij opleiding Techniek en Theater

Jan Derk van den Berg

Gepubliceerd op

Docent Kunst- en cultuurgeschiedenis en Theatergeschiedenis Jan Derk van den Berg vervult in het studiejaar 2013-2014 de rol van Creative Teacher in Residence (CTIR) bij de Opleiding Techniek en Theater. Twee elementen spelen een hoofdrol binnen Van den Bergs CTIR-schap: het Nederlandse landschap en Jan Derks liefde voor de klassieke muziek en het muziektheater.

Docent Kunst- en cultuurgeschiedenis en Theatergeschiedenis Jan Derk van den Berg vervult in het studiejaar 2013-2014 de rol van Creative Teacher in Residence (CTIR) bij de Opleiding Techniek en Theater. Twee elementen spelen een hoofdrol binnen Van den Bergs CTIR-schap: het Nederlandse landschap en Jan Derks liefde voor de klassieke muziek en het muziektheater.

Jan Derk heeft een enorme passie voor het Nederlandse landschap. Met name voor de Waddenzee en de Waddeneilanden, de vogels en de speciale planten. Maar ook de wolkenluchten, het licht, het weer en de wind fascineren hem. Daarnaast heeft hij grote liefde voor de klassieke muziek en het muziektheater, in het bijzonder voor de figuur Richard Wagner. Deze complexe en controversiƫle componist/schrijver/theatervernieuwer en zelfverklaard filosoof vierde in mei van dit jaar zijn 200ste verjaardag, een feit dat in 2013 en begin 2014 uitgebreid wordt herdacht. In het Muziektheater in Amsterdam wordt in januari en februari de volledige cyclus van Der Ring des Nibelungen in de geruchtmakende regie van Pierre Audi opgevoerd.

Jan Derk wil met de tweedejaars OTT-studenten deze ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebbende werelden nader onderzoeken. Via enkele deelpresentaties zou dat moeten leiden tot een verbinding van deze onverbonden bereiken in een theatrale slotvoorstelling: Wagner op het Wad.

 

Delen