Keniaanse maker volgt introductieweken DasArts

Ogutu Muraya

Gepubliceerd op

De Keniaanse maker Ogutu Muraya neemt deel aan de introductieweken van het herfstsemester van DasArts. “I want to learn about avant-garde and experimental theatre. I come from al classical background and that is very new to me. At DasArts I can experience it first hand.”

 

De Keniaanse maker Ogutu Muraya neemt deel aan de introductieweken van het herfstsemester van DasArts. “I want to learn about avant-garde and experimental theatre. I come from al classical background and that is very new to me. At DasArts I can experience it first hand.”

De Keniaanse theatermaker Ogutu Muraya loopt deze maand enkele weken mee met het herfstsemester van DasArts. Een perfecte timing want de theatermaker, die in Amsterdam is vanwege het uitwisselingsprogramma ervaardaarhiertheater, heeft de ambitie om meer te leren over experimenteel theater.

“I want to learn about avant-garde and experimental theatre. That is all very new to me, because I come from al classical background. It is a very different way of working and here at DasArts I can experience it first hand,”
legt Muraya uit. De eerste introductieweken heeft hij als intensief en leerzaam ervaren: “The programme at DasArts is very focused on the individual; a lot of self examination and self questioning. But there is also the aspect of the group and your own position within this safe environment. We go to seminars, performances and events, and I see and hear a lot of things about Amsterdam and the theatre. It is good to contextualise where I am.”

Are We Here Yet?
Daarnaast wil Muraya, als theatermaker verbonden aan The Theatre Company uit Kenia, bij DasArts ook verder met het onderzoek voor zijn voorstelling Are We Here Yet? Hij zal tijdens zijn residency een eerste opzet presenteren van zijn project. Na deze sessie zal hij met de feedback in zijn achterhoofd verder gaan met de ontwikkeling van de voorstelling, die voortkomt uit het einde van het koloniale tijdperk in Afrika zo’n vijftig jaar geleden. “My project began with a question. If the freedom fighters, founding fathers and liberators were to wake up today from the death, would they be proud of the country they died fighting for?” licht Muraya toe.

Ervaardaarhiertheater

Muraya is de tweede artist in residency die een aantal weken meeloopt in het onderwijsprogramma van DasArts. In 2012 was actrice, regisseur en auteur Naomi Srikandi (Indonesië) van Teater Garasi te gast bij de masteropleiding. Theatre Garasi is laureaat van het Prins Claus Fonds 2013.

Onder de naam Zaaigoed worden binnen het programma Ervaardaarhiertheater theatermakers uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika uitgenodigd voor een artist-in-residence verblijf of een bezoekersprogramma, dat aansluit bij hun persoonlijke wensen. Het doel is om oa hun artistieke kennis, visie en internationale netwerk te verbreden en uit te breiden.

Delen