Het idee van Jan Zoet voor Nederland

Gepubliceerd op

De lezing vanTheaterschool-directeur Jan Zoet 'Mijn idee voor Nederland', is op 25 oktober gepubliceerd in de Volkskrant. Jan Zoet presenteerde zijn idee op 24 oktober in De Balie in Amsterdam. Het artikel is een pleidooi voor een nieuwe legitimatie om in de kunsten te investeren.

De lezing van Theaterschool-directeur Jan Zoet 'Mijn idee voor Nederland',  is op 25 oktober gepubliceerd in de Volkskrant.  Het artikel is een pleidooi voor een nieuwe legitimatie om in de kunsten te investeren. Jan Zoet presenteerde zijn idee op 24 oktober in De Balie in Amsterdam.

Jan Zoet was te gast in het programma 'Mijn idee voor Nederland', een maandelijkse bijeenkomst van De Balie en de Volkskrant waarin een prominente filosoof, wetenschapper, kunstenaar of politicus zijn of haar idee voor de toekomst van Nederland kenbaar maakt.

'Er is geen crisis in de kunst, wel in de wereld', aldus Jan Zoet. Volgens hem zijn de Bildungsidealen wel gelukt: kunst is toegankelijk, we leven in een kunstencultuur met een grote mate van kunstenparticipatie, er is een vermenging van hoge en lage kunst en een democratisering van productiemiddelen. Toch brokkelt het draagvlak voor de publieke financiering van de kunst gestaag af. Jan Zoet draagt in Mijn Idee voor Nederland een andere motivatie aan om investeringen in kunst en cultuur te legitimeren. Download hier het volledige artikel.

Volgens Zoet zijn we niet in staat om afdoende antwoord te formuleren op de grote veranderingen die plaatsvinden in de samenleving. Grote vragen van deze tijd op het gebied van onhoudbare systemen - zoals economie, klimaat en grondstoffen - blijven onbeantwoord. Deze transitiebeweging die in gang is gezet door de wetenschap, het bedrijfsleven en de kunsten is gebaat bij investeringen in cultuur.

Theaterschool als dynamische ontmoetingsruimte
Jan Zoet is sinds dit jaar directeur van de Theaterschool, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De school is ingebed in het culturele leven van Amsterdam en wil zich de komende jaren nog nadrukkelijker profileren als kennisgemeenschap en ontmoetingsplaats. Een initiatief daartoe is de lancering onlangs van de openbare talkshow HALf 6, waarin gasten uit de school, de stad en het veld met elkaar in gesprek gaan.

Op vrijdag 8 november overhandigt Jan Zoet de sleutels van de Theaterschool aan de Jodenbreestraat aan de 500 studenten, en nemen zij voor 24 uur het gebouw over met een programma voor buurtgenoten, vrienden, kennissen en alle andere geĆÆnteresseerden.

Volg Jan Zoet (@TheaterschoolNL) op Twitter
Theaterschool op Facebook

Delen