Kromhoutlezing 2013 door Anne Holtrop

Anne Holtrop

Gepubliceerd op

De Kromhoutlezing wordt dit jaar uitgesproken door oud-student Anne Holtrop. De Kromhoutlezing wordt sinds 2008 ieder jaar georganiseerd op de dies natalis van de Academie. De lezing ontleent haar naam aan architect Willem Kromhout die in 1908 tot een van de oprichters van de Academie van Bouwkunst behoorde. Titel van Holtrop's lezing is 'Een mogelijke architectuur'.

De Kromhoutlezing wordt dit jaar uitgesproken door oud-student Anne Holtrop. De Kromhoutlezing wordt sinds 2008 ieder jaar georganiseerd op de dies natalis van de Academie. De lezing ontleent haar naam aan architect Willem Kromhout die in 1908 tot een van de oprichters van de Academie van Bouwkunst behoorde. Titel van Holtrop's lezing is 'Een mogelijke architectuur'. 

De Kromhoutlezing wordt sinds 2008 uitgesproken door een alumnus of oud-docent van de Academie. Vorig jaar was oud-student Rob Wagemans (oprichter Concrete Amsterdam) gastspreker. Anne Holtrop studeerde in 2005 af aan de masteropleiding Architectuur en gooit hoge ogen met projecten die zich op het snijvlak bevinden van architectonisch ontwerpen en beeldende kunst.

De Academie nodigt alle (oud-)studenten en docenten uit bij de lezing aanwezig te zijn. De titel van de Kromhoutlezing 2013 is 'Een mogelijke architectuur'.

'Ik ben geïnteresseerd in een mogelijke architectuur,' schrijft Anne Holtrop. 'In mijn werk start ik met vorm of materiaal, dat vaak van buiten de architectuur komt. In de overtuiging dat de dingen steeds opnieuw te beschouwen en te interpreteren zijn, kunnen ze ook altijd als architectuur beschouwd worden. Zoals in een rorschachtekening iemand in de inktvlekken een vlinder of een meer kan zien.'

'Ik wil proberen om vrij naar materiaal en vorm te kijken en er op een intuïtieve manier – min of meer zonder plan – mee te werken. Of zoals de Belgische architect Jacques Gillet zei: ‘The function for me, is in the doing.’ Het is een proces waarbij het ongeluk samen met het toeval leidend is. Ik wil dat mijn werk interpreteerbaar blijft net zoals het ontstaan is. Dat het, ook als ik er niet meer aan werk, niet een eenduidig einde vormt. Op die manier ontstaat architectuur door een volgende stap te bedenken op de vorige stappen die zijn genomen.'

Programma en locatie
17.00 uur - Ontvangst
18.00 uur - Kromhoutlezing door Anne Holtrop
18.30 uur - Gelegenheid tot debat o.l.v. Tom Frantzen
19.00 uur - Borrel

Vrijdag 4 oktober 2013, aanvang 17.30 uur, toegang gratis, in de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 in Amsterdam. Voertaal is Nederlands. Verwachte eindtijd is 20.00 uur.

Delen