SNDO-alumnus Giulio D'Anna wint Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2013

fotografie Cinzia Camela

Gepubliceerd op

Choreograaf Giulio D'Anna, in 2009 afgestudeerd aan de SNDO, heeft op 4 oktober in Maastricht de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2013 ontvangen. Giulio ontving de prijs uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht, Jacques Costongs. Aan de prijs is een geldbedrag van € 12.000,- verbonden voor een nieuw te maken werk.

Choreograaf Giulio D'Anna, in 2009 afgestudeerd aan de SNDO (School voor Nieuwe Dansontwikkeling), heeft op 4 oktober in Maastricht de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2013 ontvangen. Giulio ontving de prijs uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht, Jacques Costongs. Aan de prijs is een geldbedrag van € 12.000,- verbonden voor een nieuw te maken werk.

Daarnaast ontvangt de winnaar zowel artistiek als managementadvies. De door het dansveld voorgedragen genomineerden waren Giulio D'Anna, Cecilia Moisio (in 2001 afgestudeerd aan de opleiding Jazz- en Musicaldans) en Melissa Ellberger. De jury werd getroffen door de bezieling waarmee de drie  genomineerden hun concept presenteerden. De plannen waren allen uitgesproken en eigenzinnig,  en toonden een sterke maatschappelijke betrokkenheid.

Uit het juryrapport:
...Giulio D ’Anna nam het Italiaanse woord ‘r-esistere’ als uitgangspunt. In dit  woord komen to exist, and to resist samen. Hij sprak over het persoonlijke en politieke verzet als een belangrijke bron voor beweging en vooruitgang. Giulio maakte indruk met een doordacht plan dat een gelaagde ervaring kan gaan oproepen. Met een plan dat de actualiteit raakt, en tegelijkertijd spreekt over een universele menselijke kracht. De choreograaf brengt het kleine en kwetsbare van de  mens in een bredere context en belooft met het nieuw te maken werk een publiek mee te voeren, en tegelijkertijd  te prikkelen...

Over Giulio D’Anna
Giulio D'Anna (1980, Italië) studeerde medicijnen, en bekwaamde zich in Italië zowel in de klassieke dans als in modern jazz en theater. Zijn fascinatie voor  hedendaagse dans bracht hem naar Nederland, waar hij studeerde aan de SNDO (School voor Nieuwe Dansontwikkeling), die hij in 2009 afsloot. In 2011 won D’Anna de Premio Equilibrio Roma, een Italiaanse stimuleringsprijs voor jonge choreografen. De voorstelling Parkin’son (2012) waarin D’Anna met zijn vader op het podium staat, betekende zijn doorbraak naar een breed publiek. Deze voorstelling werd in 2012 tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen door een internationale jury bekroond met de Dioraphte Dansprijs. Zijn werk ‘O O O O O O O O’ ging recent in première tijdens Festival de Keuze in Rotterdam.

Achtergrond prijs
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is samen met de Gemeente Maastricht in 2007 in het leven geroepen, omdat de Nederlandse Dansdagen veel waarde hecht aan de ontwikkeling van jong talent. Het is een landelijke prijs voor jonge, veelbelovende en bijzondere choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. De genomineerde makers worden uitgenodigd een plan voor een nieuw werk te maken en te presenteren voor een commissie, dit jaar bestaande uit Jacques Costongs, wethouder Cultuur van Maastricht, Ton Smeets en Joh Hoen van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht, Jan van Opstal, choreograaf en docent aan de Toneelacademie Maastricht, Branko Popovic, artistiek directeur Fashionclash en Peggy Olislaegers, directeur Nederlandse Dansdagen. Het nieuwe werk gaat de eerstvolgende editie van  Festival de Nederlandse Dansdagen in première.

Eerdere winnaars van de prijs waren Monique Duurvoorts, Joost Vrouenraets, Erik Kaiel, Muhanad Rasheed, Joeri Dubbe en Alida Dors.

scènefoto Parkin'son

Delen