Vier nominaties en een publieksprijs bij Graduation Show Academie van Bouwkunst

Gepubliceerd op

Bij de afsluiting van de Graduation Show van de Academie van Bouwkunst op 3 november heeft juryvoorzitter Aart Oxenaar bekendgemaakt welke vier afstudeerprojecten worden ingezonden voor deelname aan Archiprix 2014. De genomineerden zijn Anne Dessing, Marit Janse, Claire Laeremans en Arjen Aarnoudse. Met 130 stemmen voor zijn transformatie van de Antoniskerk in Venlo ging de publieksprijs naar Lard Joordens.

Bij de afsluiting van de Graduation Show van de Academie van Bouwkunst op 3 november heeft juryvoorzitter Aart Oxenaar bekendgemaakt welke vier afstudeerprojecten worden ingezonden voor deelname aan Archiprix 2014. De genomineerden zijn Anne Dessing, Marit Janse, Claire Laeremans en Arjen Aarnoudse. Met 130 stemmen voor zijn transformatie van de Antoniskerk in Venlo ging de publieksprijs naar Lard Joordens.

De Graduation Show telde dit jaar 26 inzendingen van de masteropleidingen Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur. De tentoonstelling werd op vrijdag 1 november geopend door auteur en journalist Tracy Metz. Ontwerper Jurgen Bey trad op als visiting critic. Namens de jury heeft Aart Oxenaar (directeur van de Academie) de nominaties bekendgemaakt voor Archiprix 2014.

De genomineerden
Anne Dessing (architectuur) met 'Omgevingsarticulaties', een ontwerpend onderzoek naar het realiseren van vrijstaande woonhuizen in Amsterdam, met de planologie van Japan als belangrijkste inspiratiebron. Marit Janse (landschapsarchitectuur) met 'Zoutkristallen', een strategie voor het reactiveren van de rijke natuur van de Oosterschelde. Claire Laeremans (landschapsarchitectuur) met 'De noodzaak voor ruïnes', een transformatie van een vergeten industrieel landschap in een oude mijnregio in het zuiden van België. En Arjen Aarnoudse (architectuur) met 'The Penisula Rediscovered', een grondige herinrichting van een verwaarloosd schiereiland in de Maas bij Rotterdam dat met kleinschalige ingrepen een aantrekkelijk recreatiegebied wordt.

Publieksprijs
Dit jaar kon via de website van de Academie voor het eerst worden gestemd voor de publieksprijs van de Graduation Show. Met 130 stemmen voor zijn transformatie van de Antoniskerk in Venlo-Blerick sleepte Lard Joordens (architectuur) de publieksprijs binnen. Hij ontving de prijs (een bedrag van 200 euro te besteden aan een ticket Venetië en toegang tot de 2014 Architectuurbiënnale) uit handen van Bridget Kievits, lid van het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Archiprix
De uitreiking van Archiprix vindt plaats in juni 2014. De winnaar mag ook deelnemen aan Archiprix International. De genomineerde studenten ontvangen van de Academie een toelage om de presentatie van hun afstudeerproject te vervolmaken. Alle afstudeerprojecten van de lichting 2012-2013 zijn hier te bekijken. Binnenkort verschijnt ook de afstudeercatalogus 2012-2013 waarin een essay is opgenomen van visiting critic Jurgen Bey, die als extra lid aan de jury is toegevoegd.

Vlnr: marit Janse, Anne Dessing, Arjen Aarnoudse

Delen