Masterstudenten Reinwardt Academie geven vorm aan Indonesisch spoorwegmuseum

Gepubliceerd op

In nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, TiMe Amsterdam en het Tropenmuseum, nemen de masterstudenten van de Master of Museology deel aan een speciaal studieproject met deskundigen van de erfgoedafdeling van de National Railway Company in Indonesië. De case study draait om de vernieuwing van het Ambarawa spoorwegmuseum op Centraal Java.

In nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, TiMe Amsterdam en het Tropenmuseum, nemen de masterstudenten van de Master of Museology deel aan een speciaal studieproject met deskundigen van de erfgoedafdeling van de National Railway Company in Indonesië. De case study draait om de vernieuwing van het Ambarawa spoorwegmuseum op Centraal Java.

Tijdens een programma van twee weken werken de internationale masterstudenten samen met zes Indonesische deelnemers aan inspirerende en duurzame ideeën om het Indonesische museum nieuw leven in te blazen.

Huidige museologische en economische theorieën stellen dat er een nieuw sociaal-cultureel en sterk competitief economisch tijdperk is aangebroken. Musea moeten zich verdiepen in hoe ze hun bezoekers aan zich kunnen binden. Hierbij draait het om de beleving van het publiek van het verhaal dat start bij de entree en het (tentoonstellings)bezoek en loopt tot aan de catering en de museumwinkel. Het houdt ook in dat men moet nadenken over nieuwe manieren om het werk van musea (behoud, studie, communicatie) te ondersteunen via initiatieven op het gebied van cultureel ondernemerschap.

Programma
Het programma bestaat uit lezingen, locatiebezoeken met praatjes van deskundigen en adviseurs, discussies, workshops (zoals over het gebruik van nieuwe en sociale media) en zelfstudie op basis van een literatuurselectie.

Daarnaast doet de groep van 20 deelnemers diverse onderzoeksexcursies, waaronder naar het recent gerestaureerde Scheepvaartmuseum, het Spoorwegmuseum, het Zuiderzeemuseum, de Zaanse Schans en het Zaans Museum. Curatoren en afdelingsmedewerkers van deze musea heten de gasten welkom en wisselen met hen van gedachten.

Ambarawa spoorwegmuseum
Het Ambarawa spoorwegmuseum is een complex en uitdagend project met diverse stations en spoorwegen, waaronder een bergspoor, een fascinerende selectie van treinstellen en stoommachines en een rijke selectie verwante museumcollecties. De meeste collecties worden gezien als belangrijk wederzijds erfgoed, waarin de Nederlandse en Indonesische geschiedenis elkaar raken. Na een aantal werkreizen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en TiMe naar de Indonesische Nationale Spoorwegen, stemde de Kereta Api Indonesia van het Ambarawa spoorwegmuseum) in met deelname aan dit bijzondere project.

Het museum wordt momenteel gerenoveerd. Ook wordt er gewerkt aan schetsen en plannen voor het opknappen van het museum. De Reinwardt-studenten werken werken nauw samen met hun Indonesische partners aan dit ‘stoomketel’-project, waarin onder hoge druk ideeën worden gegenereerd, geanalyseerd en bijgeschaafd. Dit zal resulteren in voorstellen voor nieuwe programma’s met een helder publiek voor ogen en gebaseerd op de huidige mogelijkheden (met betrekking tot ruimte, collecties, staf, middelen, etc.). Het vernieuwingsproces van het museum start in 2014.

Delen