Sustainist Design workshop in Garage Notweg te Amsterdam Nieuw-West

Gepubliceerd op

Derdejaars studenten van de Reinwardt Academie werkten op donderdag 19 december samen in een workshop rond Sustainist Design in de Amsterdamse broedplaats Garage Notweg. Met Michiel Schwarz, cultuursocioloog, toekomstdenker en Artist in Residence bij de AHK, ontwierpen zij in de afgelopen vijf weken concepten voor een buurtmuseum in de Wildemanbuurt van Amsterdam Nieuw-West.

Derdejaars studenten van de Reinwardt Academie werkten op donderdag 19 december samen in een workshop rond Sustainist Design in de Amsterdamse broedplaats Garage Notweg. Met Michiel Schwarz, cultuursocioloog, toekomstdenker en Artist in Residence bij de AHK, ontwierpen zij in de afgelopen vijf weken concepten voor een buurtmuseum in de Wildemanbuurt van Amsterdam Nieuw-West.

Erfgoed als Broedplaats
De studenten richtten zich vanuit het sociaal-duurzame perspectief van sustainisme op erfgoed in een lokale maatschappelijke setting. Ze verkenden de buurt om vervolgens museumconcepten te ontwerpen. De groep werd begeleid door Diana Krabbendam van maatschappelijk ontwerplab The Beach. Dit lab ontwerpt situaties voor maatschappelijke innovatie op het gebied van werk, onderwijs, zorg, voedsel, stedelijke ontwikkeling en meer. Het lab biedt netwerken, kennis en ervaring op het gebied van culturele programmering en (participatieve) creatieve processen.

Artist in Residence

Michiel Schwarz onderzoekt hoe het perspectief van het ‘sustainisme’ nieuwe inzichten kan opleveren voor de wereld van het cultureel erfgoed en het ontwerpdomein. De residency van Schwarz is een uitvloeisel van een bijzondere samenwerking tussen de Academie van Bouwkunst en de Reinwardt Academie. De twee faculteiten van de AHK werken samen in het Amsterdam Creative Industries Centre of Expertise, waarin de AHK, HvA en Inholland de krachten bundelen op het gebied van de topsector creatieve industrie.

Het Artist in Residence (AIR)-programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de AHK. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht via het tijdschrift ON AIR.

Delen