Componist Felipe Ignacio Noriega Alcaraz ook genomineerd voor AHK Eindwerkprijs 2013

Gepubliceerd op

Ook componist Felipe Ignacio Noriega Alcaraz is genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs 2013. Hij studeerde af aan de masteropleiding compositie in juni 2013.Felipe (Mexico) is componist en laptop-performer voor projecten en ensembles waarin muziektheater centraal staat. Zijn genomineerde eindwerk The Computer Musician bestaat uit zijn scriptie in de vorm van een boek, zijn portfolio en een voorstelling. Felipe: 'The book is about my artistic journey as a laptop advocate, matched with a live presentation where all concepts are presented on a podium in the form of music theatre pieces where the laptop’s performative potential has a central role. My main question was: how to make magic with the laptop? I came up with the concept of ‘wireless electronics’ for which I assembled pieces of domestic technology.'

The Computer Musician is een van de negen projecten van examenkandidaten, afkomstig van verschillende faculteiten, die zijn genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs van € 3.000. De jury, onder voorzitterschap van Ernst Veen (lid van de Raad van Toezicht, meedenker in cultureel ondernemerschap), kiest op 24 maart a.s. de winnaar. Een belangrijk beoordelingscriterium is de wijze waarop de examenkandidaat een verbinding legt met de buitenwereld en de relevantie van het werk voor de verdere ontwikkeling van het vakgebied.

'De muziektheaterproducties van Felipe kenmerken zich door een vernieuwende en uiterst bijzondere combinatie van auditief en visueel onderzoek,'zegt dramaturg Corien Baart. 'Dit fijngevoelige onderzoek resulteert in ontroerende, grappige en toegankelijke muziektheatervoorstellingen die een waardevolle dimensie toevoegen aan het Nederlandse muziektheaterlandschap.'
Michiel Schuijer, lector en studieleider Compositie, directie en muziektheorie aan het CvA: 'Voor Felipe is de laptop een onzichtbare speler die via draadloze communicatie alledaagse en onaanzienlijke voorwerpen tot leven brengt. Met dit idee toont hij zich een geavanceerd muzikaal denker. Felipe heeft het vermogen geërfd van mensen in veelal arme gebieden om zich met spaarzame middelen van allerlei technologische functionaliteiten te voorzien - radio, televisie, telefonie, internet. Zijn kunst is een "arte povera" die tegelijkertijd hypermodern is.'

Delen