Eindexamenfilm 'Cowboys Janken Ook' geselecteerd voor Berlinale

Gepubliceerd op

De eindexamenfilm 'Cowboys Janken Ook' van de Nederlandse Filmacademie is geselecteerd voor de Generation 14plus-competitie van de Berlinale, die plaatsvindt van 6 tot en met 16 februari 2014.

 

Met 'Cowboys Janken Ook' studeerde Mees Peijnenburg afgelopen juli af als regisseur aan de Nederlandse Filmacademie. Het scenario werd geschreven door Merinde Verbeek (scenario, Lichting 2013); Layla Meijman (productie, Lichting 2013) produceerde de film. De film kwam tot stand in samenwerking met de VPRO.

Tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival werd de film bekroond met de Topkapi Films Fictie Prijs en de NCP Holland Publieksprijs. De film ontving tijdens het Nederlands Film Festival een nominatie voor beste eindexamenfilm. Zowel regisseur Mees Peijnenburg als cameraman Stephan Polman (camera, Lichting 2013) werden genomineerd voor de Dioraphte Award. Layla Meijman won de FPN filmproducentenprijs voor de film.

'Cowboys Janken Ook' gaat over vriendschap, schuldgevoel en geweld. Sven en Gijs, beiden 18 jaar oud, zijn elkaars beste vrienden. Als de twee tijdens een avond uit in een vechtpartij belanden, wordt Gijs in coma geslagen. Sven worstelt met schuldgevoelens en de angst zijn beste vriend voor altijd kwijt te zijn. Wanneer Gijs uit zijn coma ontwaakt, wil Sven niets liever dan dat alles tussen Gijs en hem zo snel mogelijk weer hetzelfde is. Maar Gijs is veranderd.

Met: Ko Zandvliet, Jonas Smulders

Crew
Merinde Verbeek (scenario), Mees Peijnenburg (regie fictie), Layla Meijma (producer),
Lotte Bronshoff (productieleiding), Paul Overste (productieleiding), Stephan Polman (camera), Benjamin Sparschuh (licht), Tim Balk (production design), Nelli Bodt (art direction), Dennis Alink (geluidsopname), Taco Drijfhout (sound design), Tom Jansen (mixage), Imre Reutelingsperger (montage) en Robin Assen (muziek).

Delen